miercuri

25 mai, 2022

Președintele Iohannis a promulgat legea bugetului de stat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 ianuarie, 2020

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele de promulgare a Legii bugetului de stat pe anul 2020 și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020. Ambele au fost promovate de guvern prin asumarea răspunderii.

Cel de-al treilea proiect de lege din pachetul pe care guvernul și-a asumat răspunderea în decembrie 2019, proiectul de modificare al OUG 114, nu se află în lista cu acte promulgate de președinte din cauză că PSD l-a atacat la CCR.

În aceste condiții, guvernul adoptă luni o ordonanță care conține măsuri cuprinse în proiectul de lege de modificare a OUG 114 precum plafonarea punctului de amendă, interzicerea cumulului salariu-pensie pentru anumite categorii de bugetari, încetarea detașărilor din mediul privat în mediul public sau decizia de prorogare a pensiilor speciale pentru aleși locali.


Datele esențiale ale Bugetului pe 2020: creștere economică de 4,1%, investiții de 4,5% din PIB și un deficit de 3,59% din PIB. Procentul alocat pentru sistemul public de pensii şi sistemul asigurărilor pentru şomaj este de 7,9% din PIB.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În ceea ce privește bugetul instituțiilor, Guvernul PNL păstrează ”tradiția” alocărilor suplimentare pentru instituțiile de forță ale statului, în vreme ce Sănătatea, Agricultura sau Economia vor avea bugete mai mici decât în 2019.

Guvernul și-a asumat, pe 23 decembrie, în Parlament, răspunderea pe Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale pentru 2020. Proiectul a suferit mai multe modificări după ce Guvernul a acceptat o parte dintre amendamentele USR și ALDE, printre care amânarea cu un an a pensiilor speciale pentru primari.


Etichete: , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 86 (al 15-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 26 sunt alocate unei serii de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: