luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 aprilie, 2020

Sursa foto: politicalgarbagechute.com

Președintele american a semnat un ordin executiv care declară că Statele Unite au dreptul de a explora și folosi resursele naturale din spațiul extraterestru.

Ordinul precizează că SUA nu au nevoie de permisiunea cuiva sau de acorduri internaționale pentru a începe activitatea minieră extraterestră, căci consideră că resursele extraterestre nu sunt bunuri comune, potrivit BBC.

Miza nu este doar exploatarea resurselor naturale ale Lunii, ci transformarea acesteia în bază de plecare a expedițiilor mai îndepărate, spre Marte, de pildă, potrivit specialiștilor citați de BBC.


Resursele minerale din spațiu ar deveni esențiale în contextul epuizării celor pământene.

Pe de altă parte, interesul American este motivate și de vechea rivalitate dintra China și SUA.

Minereurile de litiu sau cobalt, necesare pentru acumulatorii electrici se găsesc în ChinA, Rusia sau Congo, la care accesul SUA este restrâns. „Minele spațiale” ar putea deveni și un argument al președintelui Donald Trump prin care afirmă dominanța SUA în fața Chinei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cât despre legislațiai internațională, aceasta se va schimba. „Este ca legislația marină, nu poți spune că mările sunt ale tale, dar dacă găsești ceva și faci o mină, ce-ai găsit este al tău”, spune un consultant citat de BBC.


Decizia americană este de natură să sporească îngrijorările că spațiul cosmic va deveni câmpul confruntărilor care au dus la atâtea războaie pe Pământ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: