Preşedintele Comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI, Georgian Pop (foto), a declarat marţi că a cerut SRI evaluarea de etapă privind perspectiva riscurilor teroriste pentru România şi a invitat SRI să spună de ce legi are nevoie pentru ca munca de prevenţie să fie mai eficientă.
Georgian Pop a anunţat că a convocat pentru miercuri, la ora 13.00, o şedinţă a comisiei de control asupra activităţii SRI.
„Am solicitat conducerii SRI să ne trimită un document, care este evaluarea de etapă privind perspectiva riscurilor teroriste pentru România şi brigada antiteroristă şi tot sistemul antiterorist din România ce solicitări au privind instrumentele de tip juridic pentru a-şi face treaba de prevenţie mult mai bine”, a precizat el.
„Din nefericire ne aflăm într-o menghină foarte complicată. La vest – Bruxelles şi Paris – aceste atentate nu au fost sporadice, ci în cascadă. La fel se întâmplă în est – în Turcia, unde nu au fost evenimente izolate, au fost atentate programate şi executate în cascadă. Sigur, în momentul de faţă în România sistemul de prevenţie pe dimensiunea antiteroristă a fost menţinut pe albastru – precaut, ceea ce însemană un nivel relativ scăzut. Dar vă asigur că menţinerea acestui nivel înseamnă foarte multă muncă de prevenţie. Ofiţerii şi subofiţerii muncesc non-stop pentru a monitoriza şi pentru a preveni să se întâmple ceva la noi în ţară”, a afirmat preşedintele Comisiei de control parlamentar asupra activităţii SRI.
Atentatele teroriste din Turcia sunt în principal consecința a relației complicate pe care Ankara o are cu minoritatea kurdă.
El a mai spus că, în urma noului acord UE – Turcia, cetăţenii turci, printre care şi simpatizanţi ai unor grupări teroriste, vor putea intra fără viză în Europa, inclusiv în România.
Referitor al Turcia, trebuie menționat că în acordul UE-Turcia chestiunea vizelor este una de principiu. UE nu se poate angaja să respecte termenul-limită, iunie 2016, până la care să renunțe la vizele impuse cetățenilor turci pentru călătoria în Zona Schrengen. Dintre cele 73 de condiții obligatorii ridicării vizelor, Turcia îndeplinește 37.
Totodată, Georgian Pop a subliniat că OUG privind interceptările trebuie îmbunătăţită, iar colaborarea interinstituţională dintre SRI şi DIICOT nu trebuie întreruptă.
„Dacă această ordonanţă este întreruptă pentru o perioadă de timp, consider că e cea mai mare eroare strategică pe care o poate face România”, susține parlamentarul.
Afirmația lui Georgian Pop estee contrazisă, însă, de deciziile instanțelor: luni, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în două cazuri că interceptările SRI constituie probe la dosar, iar Guvernul a reglementat noua relație DIICOT-SRI.
Georgian Pop a trecut în revistă ”restanţele” cu care se confruntă serviciile de informaţii din ţara noastră.
„Nu avem reglementată încă, după foarte mult timp, chestiunea cu cartelele pre-pay. Da, cred că pe zona ameninţării teroriste e o vulnerabilitate pentru noi toţi. Nu avem reglementată legea securităţii cibernetice. Teroriştii între ei comunică în spaţiul virtual. Cred că este o responsabilitate a tuturor, în special a politicienilor, să propunem acele instrumente legislative şi juridice care să asigure echilibrul corect între respectarea drepturilor la viaţă privată, dar şi capacitatea de asigurare a securităţii naţionale a României, în special eficienţă pe antiterorism, astfel încât dreptul la viaţă să fie asigurat”, a explicat el.
Legile supranumite Big Brother au fost respinse de Curtea Constituțională.