Preşedintele Traian Băsescu le sugerează miniştrilor Cabinetului Boc să pregătească pentru anul 2012 un buget care să ia în consideraţie o creştere economică de 2 – 2,5%, dar bazată pe investiţii.
„Vă sugerez să pregătiţi un buget pentru anul 2012 care să nu aibă nicio legătură cu alegerile, ci care să aibă legătură cu realitatea. Şi asta înseamnă un buget care să ia în consideraţie o creştere de 2 – 2,5%, dar bazată pe investiţii. Dacă Guvernul va continua să fie prudent şi să acţioneze, pentru că trebuie să recunoaştem, probabil, şi pe fondul vacanţei parlamentare, acţiunea a slăbit ca ritm, deci dacă Guvernul va face ce trebuie vă asigur că aveţi mai mari şanse să obţineţi un rezultat la alegeri decât dacă veţi fi un guvern care nu va face de frică. Eu vă asigur de tot sprijinul meu atât timp cât acţiunea guvernamentală este responsabilă şi îmi asum răspunderea politică alături de dvs„, a afirmat Băsescu luni, la Palatul Cotroceni, după ceremonia de învestitură în funcţia de ministru al Muncii a democrat-liberalei Sulfina Barbu.
Preşedintele şi-a reluat, în discurs, punctul său de vedere privind proiectul Roşia Montană, a cărui punere în practică a legat-o de prognozele din această primăvară privind creşterea pe 2012:
„Nu vă faceţi iluzia creşterii economice de 3,5 – 4% dacă nu deschideţi exploatări de metale. Şi vă spun eu pentru că se simte şi vedem cifrele: încetinirea ritmului de creştere economică exact pe pieţele pe care România exporta.” – a mai spus Băsescu.
Şeful statului a cerut, de asemenea, guvernului „să ia decizii în dosarele anulate, dosare care pot genera locuri de muncă„.
„Vă asigur, în acelaşi timp, de tot sprijinul meu. Nu voi spune Guvernului «Faceţi!» şi eu să spun: «Eu sunt preşedinte, eu plutesc pe realităţi, faceţi voi şi voi răspunde». Sunt solidar cu voi în faţa românilor, dacă faceţi ce trebuie. Dacă nu faceţi ce trebuie, mă voi distanţa de voi”, a spus Băsescu în faţa miniştrilor.
Preşedintele le-a amintit miniştrilor şi despre dezechilibrul dintre forţa de muncă şi numărul de pensionari, care produce un deficit la fondul public de pensii de peste 14 miliarde de lei.
Săptămâna trecută, economistul şef al BNR, Valentin Lazea, vorbea, la un seminar pe teme economice, de o revizuire negativă a ţintei de creştere pe 2012, de la o prognozată 3,5-4% la circa 2,5%.