Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Acoperirea importurilor cu exporturi s-a întors la valoarea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2019 – 8% din PIB

Deficitul comercial pe luna decembrie 2019 a fost de 1.768,4 milioane euro, cu trei procente mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Deficitele din sectorul public și cele din sectorul privat

Sectorul privat a consemnat valori cu mult mai bune ale soldului din schimburile externe în raport cu statul român, care a lucrat sistematic cu deficite… Mai mult

09.02.2020

La obiect

Urgențele României care se amână, din nou, până la clarificarea urgențelor politice

De miercuri, 5 februarie, treburile statului sunt doar administrate de un guvern interimar, situație care se poate prelungi până în iunie dacă planul de organizare… Mai mult

09.02.2020

Cronicile

Președintele Băsescu cere urmărirea penală a foștilor miniștri Adriean Videanu și Ovidiu Silaghi

de Razvan Diaconu 8.9.2013

Preşedintele Traian Băsescu a transmis duminică ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmărire penală a foștilor miniștri Adriean Videanu (PDL) și Ovidiu Silaghi (PNL).

Potrivit Palatului Cotroceni, Traian Băsescu a făcut aceste demersuri ”pentru a se proceda conform legii”. Traian Băsescu a înștiințat și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind cererea transmisă ministrului Justiției.

În 2 septembrie, Parchetul General a transmis la Cotroceni o adresă prin care solicita ca președintele să ceară urmărirea penală a lui Videanu, fost ministru al Economiei, în perioada decemrbie 2008-septembrie 2010.

În 6 septembrie, Parchetul General a transmis la Coptroceni și adresa privind urmărirea penală a lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor în perioada mai – decembrie 2012.

Dosaul lui Videanu – gaz ieftin pentru Interagro

În 2 sdeptembrie, procurorii au făcut demersuri la președinte pentru demararea urmăririi penale a lui Adriean Videanu și la Senat pentru urmărirea penală a lui Varujan Vosganian, actual ministru al Economiei, anchetatorii susținând că cei doi demnitari, în guverne succesive, au facilitat păgubirea companiei naționale Romgaz prin vânzarea de gaz la preșțuri subavaluate către compania privată Interagro, deținută de omul de afaceri Ioan Niculae.

Cei doi oameni politici sunt acuzați de procurori de ”complot şi subminarea economiei naţionale”.

Videanu și Vosganian au negat acuzațiile, susținând că, prin acțiunile lor, au ajutat agricultura și nu au pus în pericol Romgaz.

M-aș fi întrebat ce s-ar fi-ntâmplat dacă domnul preşedinte nu ar fi avizat. Domnul preşedinte a făcut un lucru absolut corect, eu cred că nimeni din această ţară, indiferent că este o persoană sau o instituţie, nu poate să blocheze înfăptuirea actului de justiţie în România. Am în momentul de faţă toate dovezile nevinovăţiei mele, pe care le voi pune la dispoziţia procurorului de caz”, a declarat duminică Adriean Videanu.

Ce spun procurorii că au făcut Videanu și Vosganian:

  • ”Demersul miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN şi VIDEANU ADRIEAN s-a realizat în condiţiile în care SC INTERAGRO SA înregistra o datorie reprezentând cca. 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale SNGN ROMGAZ SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.
  • În cauză există indicii și date temeinice potrivit cărora, prin activitatea miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN ŞI VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vânzarea preferenţială către SC INTERAGRO SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale.
  • Mai mult, SNGN ROMGAZ SA şi MINISTERUL ECONOMIEI fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea SNGN ROMGAZ SA în favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a ROMÂNIEI.
  • Afectarea activităţii SNGN ROMGAZ SA, prin demersurile şi dispoziţiile miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN ŞI VIDEANU ADRIEAN, în favoarea SC INTERAGRO SA, s-a concretizat, conform referatului procurorilor D.I.I.C.O.T., în alocarea unor resurse din bugetul public şi care erau la dispoziţia unei societăţi naţionale ce activează într-o ramură economică strategică, pentru un interes particular, deşi raţiunea legii este ca aceste resurse să servească la acoperirea riscului pentru economie şi populaţie şi să le protejeze faţă de o eventuală situaţie de criză energetică, activitate de natură să submineze economia naţională, prin starea permanentă de pericol în care a fost pus Sistemul Energetic Naţional.
  • În referat se mai reţine că SNGN ROMGAZ SA a livrat în această manieră către SC INTERAGRO SA, gaze naturale din producţia proprie în valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.
  • Astfel, potrivit referatului procurorilor DIICOT există suspiciunea rezonabilă că au fost cooptaţi în gruparea infracţională VARUJAN VOSGANIAN, ministrul economiei în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008 şi VIDEANU ADRIEAN, ministrul economiei în perioada decembrie 2008- septembrie 2010, care au sprijinit gruparea infracţională iniţiată, constituită şi coordonată de IOAN NICOLAE în scopul comiterii de fapte de natură să submineze economia naţională.
  • Prin acţiunile miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN şi VIDEANU ADRIEAN a fost folosită SNGN ROMGAZ SA (unitate prevăzută de art. 145 C.pen.) în direcţia dorită de interesele grupului infracţional creându-se astfel o stare de pericol atât pentru securitatea statului cât şi pentru economia naţională.
  • Prin urmare, din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor sesizate, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală”.

Dosarul Ovidiu Silaghi – Nelu Iordache

Procurorii au făcut inițial demersuri pentru urmărirea penală a lui Silaghi la Camera Deputaților, însă liberalul a demisionat din Parlament, motiv pentru care demersurile anchetatorilor s-au îndreptat către președintele Băsescu.

Procurorii îl acuză pe Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta I, că ar fi luat mită 200.000 de euro de la omul de afaceri Nelu Iordache pentru ca ministrul să intervină la Compania Națională de Autostrăzi pentru ca aceasta să nu mai rezilieze un contract pe fonduri europene cu firma Romstrade, controlată de Iordache.

Silaghi a negat acuzațiile, susținând că procedurile penale împotriva sa ar fi dirijate politic de președintele Băsescu.

Acuzațiile la adresa lui Silaghi au la bază un denunț al lui Nelu Iordache, aflat în arest preventiv.

  • Procurorii susțin că au ”indicii și date temeinice” potrivit cărora, în cursul anului 2012, Silaghi Ovidiu Ioan, în calitate de ministru al Transporturilor, rimit de la Iordache 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul Comoaniei de Autostrăzi, în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”.
  • ”În acest context am înţeles ce am de făcut, adică să-i dau ministrului Silaghi Ovidiu o sumă de bani. Având în vedere că pierderea lunară suferită B A T A S.A. cu acele curse noi a fost de aproximativ 250.000 EURO, am considerat că a-i da lui Silaghi Ovidiu suma de 200.000 EURO ar fi suficient pentru a temporiza o vreme tendinţele acestea de reziliere a contractelor”, se arată în denunțul făcut de Nelu Iordache la DNA, citat de Evz.ro.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.9.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

Michael Bloomberg, peste 464 milioane dolari din avere cheltuiți pentru nominalizarea la alegerile din SUA

Iulian Soare

Miliardarul Michael Bloomberg (foto) a cheltuit, până la finalul lunii ianuarie 2020, aproape 464 milioane dolari în tentativa de a-și asigura nominalizarea Democraților la următoarele… Mai mult

Stiri

Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanța alegerilor anticipate

Vladimir Ionescu

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu OUG privind alegerile anticipate. Stabilirea sistemului electoral nu intră în atribuțiile Guvernului, ci este “un drept… Mai mult

Stiri

Procedurile pentru cinci programe de finanțare a afacerilor în 2020, în dezbatere publică

AVOCATNET

Procedurile pentru cinci programe de finanțare au fost lansate miercuri în dezbatere publică de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Printre altele, este… Mai mult

Stiri

Black Sea Oil&Gas a primit autorizație să cerceteze cum va amplasa conducta perimetrului din Marea Neagră

Razvan Diaconu

Ministerul Economiei a anunțat că ministrul Virgil Popescu a emis vineri autorizația pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte… Mai mult

Stiri

Cursul a depășit pragul psihologic de 4,8 lei/euro

Vladimir Ionescu

Cursul leu/euro a depășit pentru prima dată în istorie pragul psihologic de 4,8 lei/euro, potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României. Referința publicată… Mai mult

Stiri

OUG privind achizițiile publice în pericol: CSM invocă referendumul din 2019 și cere Avocatului Poporului să atace ordonanța

Mariana Bechir

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut joi Avocatului Poporului să atace la CCR câteva prevederi din Ordonanța de urgență 23/2020 ce modifică legislația achizițiilor publice.… Mai mult

Europa

Portugalia – Prim vot pentru legalizarea eutanasiei și sinuciderii asistate

Iulian Soare

Parlamentul Portugaliei a adoptat joi, în primă lectură, proiecte de lege separate privind eutanasia și sinuciderea asistată. Potrivit procedurilor legislative portugheze, proiectele mai trebuie supuse… Mai mult