Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seara, la postul B1TV, că Guvernul ar greși dacă ar transfera Metrorex la Primăria Bucureștiului și Portul Constanța la Primăria Constanței, de la Ministerul Transporturilor. De asemenea, șeful statului consideră că Executivul trebuie să interzică dezmembrarea combinatelor private care se închid, cum este Mechel.
Șeful Statului a atras atenția că primarul Constanței, Radu Mazăre, vrea ca primăria să obțină controlul asupra pachetului majoritar de acțiuni al Portului Constanța, în condițiile în care de acest obiectiv sunt legate proiecte energetice strategice, precum AGRI, și misiunile militare ale NATO.
”Ar fi cea mai mare greşeală să se dea portul Constanţa. Municipalitatea este acţionar la portul Constanţa, dar acţionar minoritar. Domnul Mazăre vrea să fie majoritar. Mi-e greu să văd că unul care stă mai mult cu domnişoare dezbrăcate prin Mamaia, se îmbracă în tot felul de armuri, când o face pe papuaşul, când pe apaşul, mi-e greu să îl văd discutând cu generalii de la NATO chestiuni serioase legate de permisiunea de transport, de tranzit, de armament, de muniţie, de trupe. Mi-e greu să îl văd discutând cu Exxon”, a afirmat Băsescu.
Șeful statului s-a declarat și împotriva trecerii Metrorex de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei, pentru că administrația locală nu dispune de personal pentru siguranța feroviară, care rămâne la Ministerul Transporturilor.
Metroul transferat la Primăria Capitalei va avea probleme. O să-mi spuneţi că Primăria Capitalei are RATB. Numai că la RATB, dacă ai bani de investiţii, mai cumperi nişte autobuze şi le pui să meargă pe bulevarde. La Metrou, dacă ai bani de investiţii, faci tunele complicate în care trebuie să ţii un nivel de securitate extrem de ridicat. Experienţa dobândită în Ministerul Transporturilor nu poate fi acoperită de Primăria Capitalei. Eu am fost primar şi, venind de la Ministerul Transporturilor, am spus că nu vreau să aud de Metrou la Capitală, ştiind complexitatea problemelor pe care le ridică Metroul”, a argumentat președintele.
Referitor la combinatul Mechel Câmpia Turzii, Traian Băsescu a susținut că Guvernul trebuie să emită o ordonanță de urgență prin care să interzică dezmembrarea combinatelor privatizate care se închid.
”Chiar dacă Mechel este privatizat tot în timpul Guvernului Năstase, cred că acolo primul lucru care trebuie făcut este să se interzică urgent, printr-o ordonanţă de urgenţă, dezmembrarea. Închiderea de la Câmpia Turzii, Oţelul Roşu, Brăila – sau unde or vrea să închidă – ne va face un mare importator de oţel, când ne vom trezi să tragem bani europeni, pentru că nu o să poţi să faci niciun pod pe autostrăzi, niciun podeţ fără oţel de la combinate. Ele vor avea desfacere pe piaţa românească cât de curând”, a explicat șeful statului.
Ce a mai spus Traian Băsescu: justiția și Constituția
- Despre mandatul Monei Pivniceru la Ministerul justiției. ”O să fiu foarte sincer: o catastrofă. Eu am încercat să o conving de necesitatea continuităţii în încrederea faţă de instituţiile din justiţie şi să o conving – nu pentru că erau singurii doi procurori sau pentru că eu am vreo relaţie de prietenie cu procurorii aceştia – să îl ducem pe Morar la Parchetul General în funcţia de procuror general şi pe Kovesi la DNA. Ar fi fost o continuitate extraordinară şi credibilitate. A fost o respingere totală a soluţiei care ar fi ajutat foarte mult România”.
- Protecția parlamentarilor în fața justiției. ”Nu parlamentarii, conform Constituţiei, sunt chemaţi să judece, dar să ştiţi că există şi o undă de dreptate. Trebuie să avem legea magistraţilor clar fixată, pentru că un magistrat trebuie să ştie dacă am făcut un abuz răspund şi eu şi nu spune nimeni să răspundă cu viaţa, cu puşcăria. Dacă greşeşti, de ce să nu existe şi răspunderea procurorului, ceea ce ar da confort parlamentarilor să spună: <<în regulă, trimite-ne doar o foaie şi ştim că dacă ai greşit, răspunzi, dar nu răspundere majoră – eşti penal domnu’ procuror, domnu’ judecător sau cine ai fi – ci e o sancţiune 10% pe trei luni>>.
- Schengen și MCV. ”Când tu, prin Guvernul tău, recunoşti că ai de făcut opt lucruri şi faci doar trei dintre ele şi europenii spun: ştii, mai ai vreo cinci, nu mai discutăm în decembrie, discutăm în aprilie”.
- Revizuirea Constituției. ”Nu cred că românii renunţă la unicameral cu 300 de parlamentari. Dacă nu se respectă această condiţie, care este singura care justifică revizuirea Constituţiei, eu voi fi, public, unul dintre aceia care îi vor îndemna pe români să nu se ducă la vot. Chiar cred că riscă să aibă probleme şi în a trece prin Curtea Constituțională cu un proiect care nu respectă un referendum. Mă îndoiesc că la Curtea Constituțională se va putea trece peste articolul 2 din Constituţie şi mai este un articol foarte interesant, 95, care duc la obligativitatea respectării referendumului. Marea problemă cu Constituţia este de ce o revizuieşti. Dacă o revizuieşti ca să creezi condiţii doar ca să meargă primul-ministru la Consiliul European şi preşedintele să stea acasă, nu se justifică. Dacă o revizuieşti numai ca să creezi un tip de unitate administrativă, iar nu se justifică. Singura justificare consistentă este punerea în aplicare a referendumului cu Parlament unicameral şi 300 de parlamentari”.
- Despre Mișcarea Populară. ”Dacă se va transforma în partid, eu voi pleca. Această fundație n-are decât, peste un an, peste doi, peste trei, să se transforme în partid, dacă va fi ceea ce vor românii. În acel moment misiunea mea va fi încheiată și voi pleca. Da, a fost ideea mea să lansăm o astfel de fundație, dar nu voi avea nicio contribuție la conducerea ei, nu voi fi nici măcar în board, deși legea îmi permite, dar voi veghea și o voi încuraja să existe. La conducerea ei se va afla un om de prestigiu, probabil din lume culturală sau chiar jurnalistică. Eu nu mai am nevoie de niciun beneficiu politic, vreau doar ca cei 56% de oameni care n-au votat să aibă un loc de manifestare”.