vineri

19 aprilie, 2024

15 septembrie, 2011

Preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, a declarat miercuri că fără o uniune bugetară suprastatală, zona euro nu va reuşi să rezolve criza datoriei publice cu care se confruntă, relatează AFP.

„Economia mondială a intrat într-o nouă zonă periculoasă cu puţină marjă de manevră în momentul în care ţările europene sunt confruntate cu adevăruri dificile privind responsabilităţile împărţite ale monedei unice”, a declarat Zoellick într-un discurs susţinut la Washington, al cărui text a fost transmis presei.

„Nu este responsabil din partea zonei euro să promită supunere unei uniuni monetare fără a accepta fie o uniune bugetară care să facă uniunea monetară viabilă, fie consecinţele pentru membrii săi necompetitivi şi puternic îndatoraţi”, a adăugat el.


„Dacă Europa, Japonia şi SUA nu pot să facă faţă responsabilităţilor cu care se confruntă, se vor împovăra suplimentar nu numai pe ele, ci şi economia mondială”, a apreciat preşedintele instituţiei de ajutor pentru dezvoltare.

„Timpul improvizaţiei s-a terminat. Dacă nu devansăm evenimentele, dacă nu ne adaptăm la schimbări, dacă nu ne ridicăm deasupra tacticilor politice pe termen scurt, dacă nu recunoaştem că odată cu puterea vine responsabilitatea, atunci vom fi duşi de curenţi periculoşi”, a adăugat preşedintele BM.

Contrar optimismului exprimat în SUA şi Europa la momentul respectiv, BM a avertizat în ianuarie că economia mondială riscă să cunoască o încetinire în 2001, din cauza amplorii datoriei acumulate în Occident, notează AFP


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: