duminică

5 mai, 2024

25 iunie, 2022

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va demara la 1 iulie controlul veniturilor a peste jumătate de milion de români, pentru a verifica corectitudinea declarării acestora, instituţia corelând datele comunicate de contribuabili cu informaţiile rezultate din conturile bancare ale acestora, precum şi din eventuale achiziţii de imobile sau maşini, a explicat preşedintele instituţiei, Adrian Heiuş, vineri, la Digi24.

„Venitul declarat îl avem. Se verifică apoi, de exemplu, achizițiile de mobile sau imobile – mașini, terenuri, clădiri, case, apartamente. Avem acces la bazele de date ale fiecărei primării din România. Vedem cum evoluează banii din conturi. Există protocoale între ANAF și băncile din România și avem acces la conturile personale. Vedem cu cât ai început, la cât s-a ajuns. E un lucru simplu de obținut. Mai departe, am verificat, pentru că în România se practică acest lucru, asociați care își împrumută propriile societăți. Ne-am uitat, și avem bilanțul, avem toate datele în bazele ANAF-ului, și am văzut cu cât și-au creditat propriile societăți persoanele fizice”, a explicat Adrian Heiuş.

Preşedintele ANAF susţine că inspectorii Fiscului au realizat până acum circa 215 de astfel de verificări, cea mai mare discrepanţă între veniturile declarate şi cele estimate de ANAF fiind de circa 4 milioane de euro, iar cea mai mică de 400 de mii de euro.


„Avem deja pregătit undeva în jur de 215 de dosare de analiză de risc efectuate, clarificate, care pot să fie trimise spre efectuarea inspecțiilor. Vă pot spune la cei aproximativ 215, pentru că acolo avem analiza amănunțită, că cea mai mare diferență între venitul estimat de noi și venitul declarat de persoana respectivă este de 22 de milioane de lei, în jur de 4 milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro. Deci, care sunt clare, lucrate”, a declarat Adrian Heiuş.

Preşedintele ANAF a precizat că instituţia consideră „neconformare la declarare” situaţia în care veniturile estimate de Fisc sunt cu 10%, respectiv cel puţin 50 de mii de euro, mai mari decât cele declarate de contribuabil. În urma analizelor de risc realizate, inspectorii Fiscului au ajuns la o bază de date de 561.000 de persoane ce se încadrează în această categorie, diferenţa dintre calculele ANAF şi veniturile declarate efectiv fiind de 20 de miliarde de euro.

„Persoana va primi un aviz prin care va fi înștiințată că va urma să fie verificată situația fiscală personală, i se dă un termen de 60 de zile în care trebuie să depună o declarație de patrimoniu și de venit, poate să mai ceară o amânare de 30 de zile. Poate să depună și documente prin care să justifice sumele respective.

Apoi începe verificarea propriu-zisă. Ajungem, sau nu ajungem la un numitor comun, se stabilește suma impozabilă, se calculează impozitul și accesoriile aferente, diferența pe care noi considerăm că ar trebui să o plătească, se emite decizia de impunere, și ea poate să fie achitată, sau persoana fizică respectivă are posibilitatea să o conteste. Poate să ajungă și în instanță, atunci situația devine publică și se poate vedea cine este persoana”, a explicat Adrian Heiuş.


Preşedintele ANAF a mai precizat că evaziunea fiscală din România este estimată la circa 15 miliarde de euro.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: