vineri

12 aprilie, 2024

3 aprilie, 2019

Preşedintele Algeriei, Abdelaziz Bouteflika (82 de ani, foto), a demisionat marţi din funcţia  pe care o ocupa de 20 de ani, ca urmare a presiunii publice generate de manifestațiile masive derulate în ultimele săptămâni în semn de protest față de anunțul acestuia că va candida pentru al cincilea mandat.

Liderul algerian a anunţat luni că se retrage, comunicatul său fiind făcut public puțin timp după ce şeful armatei a cerut acţiuni imediate pentru eliberarea sa din funcţie.

Interimar până la alegeri, adică 90 de zile, va fi Abdelkader Bensalah, preşedintele camerei superioare a Parlamentului.


Protestarii participanți la mitingurile uriașe desfășurate în ulitma lună au acuzat că președintele nu este apt pentru a conduce țara și și-au expirmat convingerea că, din 2013, Algeria este condusă, în realitate, de consilierii acestuia.

Bouteflika a suferit în 2013 un accident vascular cerebral și de atunci a fost văzut în public doar de câteva ori şi nu a mai ţinut niciun discurs.

Bouteflika a venit la putere în 1999 și este politicianul care a pus capăt, în 2002, războiului civil de zece ani în care au fost uciși aproximativ 200.000 de oameni.

În primii ani ai preşedinţiei, el a eliminat insurgenţa islamistă, iar mulţi algerieni au tolerat sistemul său politic represiv ca preţ al păcii şi stabilităţii.


De aici ineditul protestelor ce au avut loc anul acesta și care încalcăau încălcat un tabuu în societatea algeriană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: