marți

20 februarie, 2024

10 februarie, 2024

Preşedinta Ungariei, Katalin Novàk, o apropiată a premirului Viktor Orban, şi-a anunţat sâmbătă demisia, în urma unei controverse majore legate de graţierea unui condamnat într-un caz de pedofilie. Ea şi-a întrerupt o vizită oficială în Qatar şi s-a întors sâmbătă, pe neaşteptate, la Budapesta pentru a face anunţul, scrie Reuters.

În vârstă de 46 de ani, Katalin Novak, care are studii de economie şi drept, a fost învestită preşedinte al Ungariei în mai 2022, devenind prima femeie din istoria ţării care deţine această funcţie cu un rol mai mult de reprezentare.

Mii de persoane au manifestat vineri la Budapesta pentru a protesta faţă de graţierea acordată în aprilie 2023 de Katalin Novàk, – care a acordat în jur de douăzeci de graţieri, cu ocazia vizitei Papei – unui director adjunct al unei case de copii condamnat la închisoare în 2019 pentru că a acoperit agresiuni sexuale asupra minorilor care ar fi fost comise de superiorul său.

Disursul de adio al Katalinei Novàk


„Am făcut o greşeală. (…) Astăzi este ultima zi în care mă adresez vouă în calitate de preşedinte”, a declarat Katalin Novàk, într-un discurs difuzat la televiziunea naţională.

În discursul său, Katalin Novak recunoaştă că a luat o decizie care venea în contradicţie şi stânjenea politica de toleranţă zero a guvernului faţă de pedofilie.

„Dragii mei maghiari, atât de dragi mie, din interiorul graniţei şi de dincolo de graniţă! Mă adresez acum vouă. Nu politicienilor, decidenţilor politici, ci celor cărora am jurat să-i servesc acum doi ani. (…)

Am luat o decizie de graţiere care a lăsat mulţi oameni nedumeriţi şi neîmpăcaţi. Este de înţeles că vor o explicaţie.


Puterea de clemenţă este poate cea mai sensibilă dintre toate. Pentru că o decizie privind viaţa unei persoane trebuie să fie luată pe baza cererii de graţiere şi a informaţiilor disponibile. În aprilie anul trecut, am decis să acord clemenţa, considerând că deţinutul nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor care i-au fost încredinţaţi.

M-am înşelat, deoarece decizia de graţiere şi lipsa de justificare erau de natură să ridice îndoieli cu privire la politica de toleranţă zero faţă de pedofilie.

Decizia nu a fost dificilă din punct de vedere personal. Întrebarea la care trebuia să răspund acum era dacă, fidelă jurământului meu, voi putea continua să exercit funcţia de preşedinte al Republicii în beneficiul naţiunii maghiare. Voi avea marja de manevră necesară pentru a-mi îndeplini îndatoririle de şef de stat suveran? Răspunsul la ambele întrebări este nu

Nu există şi nu poate exista nicio îndoială în acest caz. Nu aş acorda niciodată graţierea unei persoane despre care cred că abuzează fizic sau psihic de copii. Aşa a fost atunci şi aşa este şi astăzi. Am fost, sunt şi voi fi alături de copii şi familii”, a spus Katalin Novàk.

În încheierea alocuţiunii sale, ea a mulţumit celor care au sprijinit-o şi celor cu care a lucrat, dar mai ales familiei sale şi soţului, fără a pomeni nimic de Viktor Orban sau de partidul Fidesz. Ea a lăsat să se înţeleagă că se va retrage din viaţa publică.

Reacție Fidesz – amendament constituţional care îl privează pe preşedinte de dreptul de a graţia infracţiuni comise împotriva copiilor

În încercarea de a limita daunele politice, Viktor Orban, al cărui partid, Fidesz, începe campania pentru alegerile europarlamentare din iunie, a depus joi seara târziu în parlament un amendament constituţional care îl privează pe preşedinte de dreptul de a graţia infracţiuni comise împotriva copiilor.

Tot sâmbătă, fostul ministru al justiţiei al lui Viktor Orban, Judit Varga – care ar fi urmat să conducă lista Fidesz pentru alegerile europarlamentare şi care a semnat, de asemenea, graţierea controversată – a declarat pe Facebook că va demisiona din funcţia de parlamentar Fidesz, asumându-şi responsabilitatea pentru această decizie. Şi ea a anunţat că se retrage din viaţa publică.

„Katalin Novák şi Judit Varga au luat o decizie responsabilă, pe care o respectăm”, a reacţionat sâmbătă liderul grupului parlamentar al Fidesz, Mate Kocsis, pe pagina sa de Facebook.

Máté Kocsis a subliniat că le este recunoscător celor două pentru activitatea de până acum şi le-a mulţumit pentru că au ţinut cont de „interesele comunităţii”, atât în timpul activităţii lor, cât şi prin demisiile anunţate sâmbătă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: