Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat joi Inspecţia Judiciară privind ”potenţialul de intimidare şi decredibilizare a justiţiei fără precedent în istoria post-decembristă a României” generat de declarațiile recente ale președintelui interimar, Crin Antonesc, premierului Victor Ponta și președintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, referitoare la acțiunilor procurorilor în cazul referendumului de demitere a șefului suspendat al statului.
În comunicatul semnat de șefa CSM, Alina Ghica, se arată că Inspecția Judiciară a fost sesizată ”în vederea dispunerii şi efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afirmaţiile publice de dată recentă ale domnului Crin Antonescu – preşedinte interimar al României, ale domnului Ion Iliescu – preşedinte onorific al Partidului Social Democrat, precum şi ale domnului Victor Ponta, prim ministru al României”.
Ce spune șefa CSM, în comunicat:
- Sesizarea Inspecţiei Judiciare vizează, în special, intervenţiile publice ale acestora în calitate de reprezentant la vârf a autorităţii de stat – în cazurile domnilor Crin Antonescu şi Victor Ponta şi de lider politic cu influenţă şi aderenţă în rândul societăţii – în cazul domnului Ion Iliescu, prin susţineri şi declaraţii nepermise într-un stat democratic şi cu ignorarea profundă a principiilor constituţionale ale separaţiei puterilor în stat.
- Elemente din discursul public al acestora prezintă un potenţialul de intimidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului, fără precedent în istoria post-decembristă a României.
- Conducerea CSM a hotarât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări în ceea ce priveşte posibila afectare a independenţei justiţiei şi a principiilor statului de drept, ca urmare a declaraţiilor acestora care vizează cercetările penale efectuate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modalitatea de organizare şi desfăşurare a referendumului din data de 29 iulie 2012.
Ce cuprinde sesizarea șefei CSM către Inspecția Judiciară:
- ”Mesajele publice (…) promovează, direct şi fără echivoc ideea că justiţia este aservită politic sau, mai mult, controlată politic.
- Aşa-zisă implicare politică a fost accentuată prin trimitere la diferiţi lideri politici, la comanda cărora s-ar efectua, de către procurori, presupuse abuzuri în anchetele pe care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le efectuează în legătură cu modalitatea de organizare şi desfăşurare a referendumului din data de 29 iulie 2012.
- Toate aceste aspecte pun în discuţie atât independenţa magistraţilor, cât şi a sistemului judiciar în ansamblul său, conturându-se ideea unei justiţii care nu corespunde standardelor europene şi care răspunde la comenzi politice.
- De asemenea, creează o presiune cu potenţial de intimidare şi decredibilizare a instituţiilor din justiţie şi a corpului procurorilor români, ce pot induce la nivelul societăţii atitudini de sfidare şi aversiune cu efect de escaladare a tensiunilor politico-sociale existente şi de subminare a statului de drept.
- Raportat la afirmaţiile sus-menţionate, vă solicit efectuarea de verificări pentru a se stabili dacă, prin acestea, s-a adus atingere independenţei justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia şi inclusiv a sistemului judiciar”.
Afirmațiile la care a recaționat șefa CSM:
- Ion Iliescu, președinte de onoare al PSD: ”Nu credeam ca, dupa Revolutia din Decembrie 1989, îmi va fi dat sa asist la asemenea manifestari de un primitivism feroce – procurori care dau navala peste oameni in case, in mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la vot pentru Referendum. In ce lume trăim ?!!! De unde au rasarit asemenea specimene, venite parca din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis într-o asemenea misiune? Prin asemenea acte se subminează autoritatea instituției in perceptia opiniei publice, a cetățenilor – care vad cum o instituție creată pentru a apara ” ordinea de drept, … , drepturile si libertatile cetatenesti” – se transforma in instrument de intimidare si de acțiune împotriva cetățenilor ! Dintr-un instrument de apărare a democratiei si a libertatilor cetatenesti , risca sa se transforme într-un instrument de reprimare a libertatilor, pus in slujba unor interese inguste, in cazul de fata – in slujba unui om cu tendinte autoritare , care a pierdut sprijinul si încrederea cetățenilor”.
- Crin Antonescu, preşedinte interimar al României: „(…) Având în vedere modalitatea fără precedent, faptul că acest Parchet cu aceşti conducători, cu prilejul altor alegeri, altor plângeri formulate în legătură cu posibile fraude electorale, nu a acţionat aproape deloc în asemena proporţii, cred că este necesar şi cer , pe această cale, procurorului general să ofere explicaţii publice în legătură cu natura, cu mijloacele şi cu scopul acestei cercetări. Eu nu am îndoieli că toţi procurorii care efectuează cercetări în aceste zile au o acoperire legală. Este o chestiune asupra căreia cred că şeful acestei instanţe, Parchetul General, are datoria să lamurească opinia publică. Pentru că, altfel, poate să existe şi să se extindă sentimentul că Parchetul acţionează în sensuri politice, că Parchetul este preocupat de oamenii care s-au prezentat la vot, că există pericolul ca secretul votului să se extindă. Este un lucru inacceptabil, în sensul în care afectează dreptul cetăţenesc fundamental şi este inacceptabil, în măsura în care efectul său este de descurajarae a cetăţenilor de a mai participa la activităţi de scrutin. Ar fi un act anti-democratic.”
- Victor Ponta, prim ministru și ministru interimar al Justiției: „Voi participa luni, la sedinţa convocată de preşedinta CSM, unde voi pune pe ordinea de zi discuţia despre abuzurile procurorilor, pentru că eu nu mă feresc să spun, este vorba de nişte abuzuri… măcar prin faptul că procurorii DNA nu au competenţa să ancheteze decât fapte de corupţie, nu fapte ce ţin de legea referendumului (…) E un atac la democraţie să îi anchetezi pe cei 8,5 milioane de români care şi-au exercitat un drept constituţional de a vota” (Antena 3).
3 răspunsuri
O viata intreaga mi-am dorit un ceas elvetian.Din leafa mea de muncitor,nu am reusit.Cand am iesit la pensie colegii pe langa bastonul ritual mi-au facut cadou un ceas elvetian (antiacvatic,antimagnetic,antisoc si automatic).”Un bijou”!Acum a stat.S-a oprit si refuza sa mai ticaie dupa ce-am citit comunicatul doamnei Alina Ghica.Parca o vad uitandu-se cu scarba la noi, cei care-i platim huzurul ,Scuipandu-ne in fata dispretul suveran :Si care-i problema ca procurorii mei va ancheteaza in biserica ? Asa vor muschii mei ! Si daca cracnesti si te plangi te bag in puscarie ca ma intimidezi! Doamne m-am saturat de smecheri!
sa termini facultatea in 1998 si sa ajungi presedinta CSM-ului in 2012 fara nici o experienta profesionala … ori e o gluma prosta ori inseamna ca are pile ca lumea…
Tipa asta sigur e amanta lu’ Basescu, CSM si DNA sunt toti vanduti lu’ Basescu, jos Basescu, Redding e vanduta lu’ Basescu, Obama e vandut lu’ Basescu, singurii romani autentici au ramas domnii Ponta si Antonescu. Ah, si tatuca iliescu, evident. Jos base, sus mama rusia.
(please dati accept ca sunt platit la numarul de posturi)