Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Premierul ungar Viktor Orban – în România: a discutat la Cluj Napoca noi proiecte ale FIDESZ cu UDMR
de Adrian N Ionescu 1.10.2017
Viktor Orban și-a petrecut weekendul în Cluj-Napoca, unde a convenit cu UDMR, în numele partidului său, FIDESZ, „asupra unor proiecte pe termen scurt, mediu și lung”, potrivit președintelui UDMR, Kelemen Hunor.
„În cadrul întrevederii care a avut loc sâmbătă la Cluj, FIDESZ şi UDMR au convenit asupra unor proiecte pe termen scurt, mediu şi lung, care reprezintă interesele comunităţii maghiare din România şi, în acelaşi timp, interesele celor două ţări învecinată”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, citat de News.ro.
Liderul UDMR a subliniat faptul că FIDESZ şi, implicit, guvernul ungar, susţin proiectele UDMR care vizează afirmarea şi extinderea drepturilor comunităţii maghiare, inclusiv reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.
Situația neclară a liceului a provocat o reacție dură a guvernului maghiar, care a anunțat intempestiv că nu mai susține candidatura României la OECD.
Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş s-a înființat fără respectarea reglementărilor privind acreditarea și procedura ar urma să fie reluată. „Nu poți să scoți niște clase dintr-o unitate de învățământ acreditată, șă le dai o nouă personalitate juridică numindu-le liceu și să spui că acreditarea instituției din care s-au desprins se transferă și asupra noii instituții”, explica fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, citat de Hotnews.
Viktor Orban a mai participat duminică, în comuna Floreşti, de lângă Cluj-Napoca, împreună cu episcopul reformat al Ardealului, Kato Bela, precum şi cu preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului de la Budapesta, Nemeth Zsolt, la sfinţirea bisericii celei mai noi comunități reformate din România, potrivit Agerpres.
Potrivit reprezentanţilor Eparhiei Reformate a Ardealului, ridicarea bisericii a costat 3,5 milioane de lei, sumă din care 2,36 milioane de lei au fost au fost asigurate de către Guvernul de la Budapesta prin Fondul Bethlen Gábor.
Potrivit presei locale de limbă maghiară, s-a decis construirea bisericii din localitatea Floreşti după ce la recensământul din 2011 peste 1.000 de locuitori ai comunei s-au declarat maghiari reformaţi. Aceasta este cea mai tânără congregaţie reformată din ţară, alcătuită în majoritate din clujeni mutaţi în Floreşti. Înainte de acest aflux de maghiari reformaţi către Floreşti, comuna număra doar 40-50 de enoriaşi reformaţi.
Premierul Ungariei a mai particpat la alte acţiuni dedicate împlinirii a 500 de ani de la Reforma protestantă.