marți

23 iulie, 2024

22 martie, 2021

Restricționarea circulației și închiderea mall-urilor începând cu ora 18.00, în weekend, și suspendarea activității restaurantelor și cluburilor la a doua abatere, sunt câteva dintre eventualele soluții discutate luni, la întrunirea dintre premierul Florin Cîțu și primarii din București, pentru a nu se ajunge la carantinarea Capitalei.

Incidența cazurilor de infectare cu noul coronavirus în București a ajuns luni la 5,67 la o mie de locuitori, iar peste pragul de 6, conform reglementărilor în vigoare, ar trebui instituit lockdownul.

Se încearcă, „pe cât posibil”, evitarea carantinării Bucureştiului, a declarat luni, la finalul ședinței, Nicușor Dan. „Mai avem de trecut două luni, pentru că este o cantitate mare de vaccinuri care urmează să vină în România în lunile aprilie-mai. Deci noi trebuie să mai rezistăm partea aceasta de lună martie şi luna aprilie, când un număr mare de români o să fie vaccinaţi”, a explicat primarul general.


Suspendarea activității localurilor (restaurante, cluburi etc.) ar putea fi făcută de către agenții de de poliție.

„Ideea de fond rezultată a fost să identificăm soluții ca să evităm lockdown-ul”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4. la Antena4.

Soluțiile discutate, prezentate de Nicușor Dan:

  • La această discuţie între primul ministru şi primarii din Bucureşti am încercat să găsim acele măsuri efective, dincolo de partea legislativă de reglementare, care să evite carantinarea Bucureştiului. (…) Sunt două chestiuni. Una – o înăsprire normativă acolo unde nu se respectă legea, pentru că am văzut cu toţii locuri unde nu se respectă legea şi pentru care sancţiunea este foarte greu să fie aplicată, iar acesta este atributul autorităţilor naţionale. În ceea ce priveşte autorităţile locale, controlul pe măsurile care există în acest moment, control pe fiecare din secţiuni şi în cazul Primăriei Capitalei e vorba de poliţia locală şi de transportul în comun.
  • Probabil că aţi văzut multe derapaje în cluburi. Există o intenţie – asta este la nivel naţional, pentru că este în autoritatea autorităţilor naţionale – de sancţionare mai rapidă, în măsura în care lucrul acesta se întâmplă.
  • Trebuie ca fiecare dintre noi şi instituţiile care ne sunt în subordine să impunem acele măsuri de decalare a programului de muncă – 50% la domiciliu – care sunt în vigoare în acest moment şi, de asemenea, fiecare dintre noi, ca autorităţi locale, pe zonele în care avem atribuţii de control, să ne asigurăm că ele sunt respectate.

Ministrul de Interne: Depășirea incidenței de 6 la 1.000 locuitori nu înseamnă neapărat carantină

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că depășirea pragului de 6 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori nu înseamnă neapărat că se va institui carantina în Capitală, pentru că sunt mai mulți factori luați în seamă pentru o asemenea decizie.

„Nu doar indicele conduce la această decizie. Specialiștii spun foarte clar: sunt mai mulți factori care pot conduce la o astfel de decizie. Nu trebuie să ne grăbim, nu trebuie să dăm mesaje care să inducă panică în populație”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne.


Ceilalți factori luați în considerare la declararea carantinei sunt în dezavantajul Capitalei – aglomerație, mobilitatea populației etc.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, duminică seară, că nu poate fi exclusă carantinarea Bucureștiului, pentru că numărul de infectări crește accelerat. În opinia sa, este de preferat închiderea mall-urilor, cel puțin în weekend, decât a școlilor.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: