Premierul și președintele rămân pe poziții: Victor Ponta insistă pe taxa de 7 eurocenți, Traian Băsescu refuză semnarea Memorandumului cu FMI - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Premierul și președintele rămân pe poziții: Victor Ponta insistă pe taxa de 7 eurocenți, Traian Băsescu refuză semnarea Memorandumului cu FMI

3 decembrie, 2013

Premierul și președintele au declarat, la finalul discuțiilor purtate marți seară, că își păstrează pozițiile, Victor Ponta fiind hotărât să introducă acciza suplimentară de 7 eurocenți la carburant, iar șeful statului, să retrimită Legea bugetului la Parlament și să nu semneze Memorandumul cu FMI.

Premierul Victor Ponta: Președintele să nu tergiverseze procedurile

Preşedintele Traian Băsescu nu şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de buget, a relatat premierul la finalul întrevederii, condiții în care Victor Ponta i-a solicitat să nu tergiverseze procedurile.

„Preşedintele Băsescu va respinge legea, va sesiza Curtea Constituțională, rugămintea mea a fost să le facă într-un termen rezonabil, să avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici că da, nici că nu”, a spus premierul.

Președintele Traian Băsescu: Să ia bani de la ministerul lui Liviu Dragnea


Președintele a declarat că a acceptat discuțiile sperând că se va discuta taxa de 7 eurocenți, acciza suplimentară la carburant care va duce la creșterea prețurilor la alimente, transport etc.

Traian Băsescu a declarat că, urmărind declarațiile lui Victor Ponta referitoare la întâlnire,  a constat că premierul ”n-a înțeles” ce au discutat: ”Dânsul a crezut c-am discutat despre buget, iar eu am discutat despre taxe și accize”, a spus Traian Băsescu.

Acesta rămâne ferm împotriva taxei suplimentare de 7 eurocenți pe litrul de carburant, întrucât duce la creșterea prețului la combustibil cu 8% și va afecta puternic populația, companiile și, în mod deosebit, companiile mici.

Președintele susține în continuare că sunt resurse la buget și pentru creșterea pensiilor, și pentru creșterea salariului minim (creșterea la 900 de lei se putea face de la 1 ianuarie) și pentru creșterea Venitului Minim Garantat (VMG), și a salariului pentru medicii rezidenți, și a salariilor pentru profesorii debutanți.


Traian Băsescu insistă pentru tăierea alocărilor de la Ministerul Dezvoltării Regionale, deoarece acei 1,5 miliarde de lei trecuți suplimentar în bugetul vicepremierului Liviu Dragnea ”sunt bani electorali, destinați mobilizării primarilor pentru alegerile europarlamentare și pentru alegerile prezidențiale” din 2014. ”Mulți primari așa funcționează, doar dacă primesc fisele în tonomat”, a spus președintele.

”În loc să introducă această taxă suplimentară, prim-ministrul trebuia să-i pună pe primari să facă proiecte și să ia bani de la fonduri europene”, nu să ia bani de la buget ”prin taxe care împovărează economia și România”, a explicat șeful statului.

Memorandumul cu FMI: ”Nu se pune problema anulării acordului”

Memorandumul prin care sunt aprobate negocierile Guvernului cu FMI, nu are nicio importanță pentru meținerea Acordului, a explicat președintele.

Acordul este pentru perioada 2013 – 2015 și el nu se întrerupe decât dacă ”programul deraiează”, dacă nu se respectă criteriile macroeconomice stabilite cu FMI-CE-BM, a adăugat președintele Băsescu. El a precizat că propunerile lui nu provoacă nicio problemă:”Bugetul consolidat rămâne în deficitele convenite cu FMI” și, de asemenea, ”măsura propusă de mine are ca efect diminuarea inflației, nu creșterea inflației”, a mai declarat șeful statului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Nu se pune problema anulării acordului, pentru că nu ieșim din parametrii stabiliți”, a insistat Traian Băsescu.

Concluzia discuțiilor a fost prezentată chiar de președinte: ”Punctul de vedere al premierului a rămas inflexibil, a susținut că menține introducerea acestei taxe, și eu l-am informat că-mi susțin punctul de vedere, folosind mijloacele constituționale la dispoziție”. Va respinge bugetul, nu va semna Memorandumul cu FMI și, eventual, va ataca bugetul la Curtea Constituțională, dacă există măsuri neconstituționale în el.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr