Premierul Ponta: Viitorul acord cu FMI va fi de 3 - 5 miliarde de euro - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Premierul Ponta: Viitorul acord cu FMI va fi de 3 – 5 miliarde de euro

18 iulie, 2013

Sursa foto: www.evz.ro

România va cere de la FMI asistență financiară între 3 și 5 miliarde de euro, prin viitorul acord preventiv, pentru care au început negocierile, a declarat premierul Victor Ponta.

Autoritățile române vor să semneze noul acord în această toamnă, a menționat prim-ministrul, într-un interviu acordat Bloomberg.

Principalele obiective ale noului acord stand-by vor fi reducerea costurilor de finanţare a deficitului şi sprijinirea monedei naționale.


„Cea mai mare provocare pentru România este finanţarea, având în vedere că băncile sunt mai restrictive”, a declarat Ponta.

De asemenea, în viitoarea înțelegere cu FMI România se va concentra pe consolidarea companiilor de stat şi pe menţinerea disciplinei fiscale.

Șeful Guvernului a susținut, însă, că viitorul acord nu va fi ”foarte detaliat”, cu,m a fost cel precedent.

Totodată, Banca Națională a României va reduce, probabil, dobânda de politică monetară, aflată în prezent la 5%, a mai spus Ponta.


Precedentul acord finalizat de România cu FMI îân luna iunie 2013 a avut o valoare de 3,5 miliarde de euro, pe o perioadă de doi ani, însă la pachetul de finanțare s-au adăugat 1,4 miliarde de euro de la Comisia Europeană și 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială, asistența totrală ridicându-se la 5,3 miliarde de euro în perioada 2011-2013.

România nu a tras, însă, niciun ban din acest acord, tratându-l ca fiind de precauție.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În perioada 2009-2011, România a mai derulat un acord cu FMI, CE și BM, în valoare totală de 19,9 miliarde de euro, însă a tras tranșele, în afară de ultima de la FMI, de 1 miliard de euro.

În acest acord, FMI a contribuit cu 12,9 miliarde de euro, CE, cu 5 miliarde de euro, iar BM cu 1 miliard de euro.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr