miercuri

7 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 iulie, 2013

Sursa foto: www.evz.ro

România va cere de la FMI asistență financiară între 3 și 5 miliarde de euro, prin viitorul acord preventiv, pentru care au început negocierile, a declarat premierul Victor Ponta.

Autoritățile române vor să semneze noul acord în această toamnă, a menționat prim-ministrul, într-un interviu acordat Bloomberg.

Principalele obiective ale noului acord stand-by vor fi reducerea costurilor de finanţare a deficitului şi sprijinirea monedei naționale.


„Cea mai mare provocare pentru România este finanţarea, având în vedere că băncile sunt mai restrictive”, a declarat Ponta.

De asemenea, în viitoarea înțelegere cu FMI România se va concentra pe consolidarea companiilor de stat şi pe menţinerea disciplinei fiscale.

Șeful Guvernului a susținut, însă, că viitorul acord nu va fi ”foarte detaliat”, cu,m a fost cel precedent.

Totodată, Banca Națională a României va reduce, probabil, dobânda de politică monetară, aflată în prezent la 5%, a mai spus Ponta.


Precedentul acord finalizat de România cu FMI îân luna iunie 2013 a avut o valoare de 3,5 miliarde de euro, pe o perioadă de doi ani, însă la pachetul de finanțare s-au adăugat 1,4 miliarde de euro de la Comisia Europeană și 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială, asistența totrală ridicându-se la 5,3 miliarde de euro în perioada 2011-2013.

România nu a tras, însă, niciun ban din acest acord, tratându-l ca fiind de precauție.

În perioada 2009-2011, România a mai derulat un acord cu FMI, CE și BM, în valoare totală de 19,9 miliarde de euro, însă a tras tranșele, în afară de ultima de la FMI, de 1 miliard de euro.

În acest acord, FMI a contribuit cu 12,9 miliarde de euro, CE, cu 5 miliarde de euro, iar BM cu 1 miliard de euro.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: