17 iulie, 2015

pontaGuvernul a modificat miercuri, prin Hotărâre, modalităţile de implementare a Memorandumului Rompetrol, trecând de la Cancelaria Prim-Ministrului la Ministerul Energiei competenţa de coordonare a comisiei speciale de implementare a înţelegerii semnate de stat cu compania KazMunaiGaz.

Noii responsabili

Potrivit hotărârii publicată joi în Monitorul Oficial, „pentru implementarea măsurilor prevăzute în Memorandum se constituie o comisie de monitorizare a implementării tranzacţiei, formată din reprezentanţi nominalizaţi din cadrul Ministerului Economiei, Ministerului Energiei şi Ministerului Finanţelor.”

Coordonarea activităţii comisei se realizează de către Ministerul Energiei, prin reprezentantul desemnat în acest sens, scrie în hotărâre.


Potrivit deciziei iniţiale, adoptate în ianuarie 2014, „coordonarea activităţii comisiei se realizează de către Cancelaria Primului-Ministru.”

Premierul a încercat până a reuşit

Premierul Victor Ponta reuşeşte din a doua încercare să delege responsabilitatea unei înţelegeri cu acţionarii majoritari ai Rompetrol.

Curtea Constituţională a respins în noiembrie 2013, la sesizarea lui Traian Băsescu, legea de aprobare a Memorandumului, votată de Parlament la solicitarea Guvernului. În urma deciziei CCR, în ianuarie 2014, la presiunea companiei KazMunaiGaz dar şi a statului kazah, Guvernul şi-a asumat responsabilitatea reducerii cu 400 milioane de dolari a datoriei Rompetrol.

Victor Ponta a finalizat astfel soluţia economică imaginată de Adrian Năstase în 2003, când Rompetrol, condusă la acea dată de Dinu Patriciu, a beneficiat de eșalonarea unei datorii de 603 milioane de dolari.


Guvernul Năstase a transformat datoriile Rompetrol în obligațiuni cu maturitate în septembrie 2010, termen până la care compania petrolieră a răscumpărat obligațiuni de numai 71 de milioane de dolari.

În anul 2007,  Rompetrol a fost cumpărată de către compania kazahă KazMunaiGaz, care a moştenit inclusiv datoria, actualizată la aproximativ 580 milioane dolari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: