sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 septembrie, 2014

Proiectul privind noile redevenţe pentru sectorul petrolier va fi pus în dezbatere la începutul anului viitor. Nivelul acestora nu va fi prea mare, ca să nu descurajeze investiţiile, a anunţat premierul Victor Ponta.

„Am confirmat faptul că sistemul de redevenţe va fi un sistem care să asigure, sigur, resurse bugetare la media europeană, însă nu va descuraja investiţiile, nu va fi un sistem în care să încercăm să luăm prea mult, pentru că, dacă vrei să iei prea mult, după aia nu mai ai de la cine. Noua lege este discutată în primul rând cu Banca Mondială, cu Fondul Monetar Internaţional, şi va fi pusă în dezbaterea mediului de afaceri la începutul anului viitor, pentru că acea obligaţie a statului român de a nu modifica sistemul redevenţelor expiră pe 31 decembrie 2014”, a declarat premierul Ponta, citat de MEDIAFAX.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Un tabu: Resursele României. Cifrele necruțătoare dintre business, politică, mitologie”)

Declaraţia a fost făcută vineri, după întâlnirea avută în SUA cu reprezentanţii companiilor petroliere ExxonMobil şi Halliburton.

Cum va arăta viitoare lege a redevenţelor


În urmă cu două săptămâni, premierul Ponta afirma că raportul Ministerului Finanţelor privind sistemul de redevenţe petroliere va fi discutat cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale în luna noiembrie, la viitoarea vizită în România a misiunii organismelor financiare internaţionale şi a asigurat că rezultatul discuţiilor va fi făcut public.

Anterior, în luna iunie, după o întâlnire cu reprezentanţii Petrom şi Exxon, premierul explica despre noua lege că va conține un sistem diferenţiat pentru exploatările terestre şi cele maritime, întrucât investiţiile pentru exploatările offshore sunt mult mai mari: ”Cu siguranţă, şi asta este practicat la nivel european şi mondial, nu poţi să ai aceleaşi redevenţe pentru resursele exploatate terestru şi cele din mare, mă refer la Marea Neagră în cazul nostru, pentru simplul motiv că sunt difrerenţe uriaşe de investiţii şi de profit. Şi atunci ideea este să găsim un sistem diferenţiat şi lucrăm împreună cu experţii Băncii Mondiale la un sistem diferenţiat de redevenţe care să păstreze şi exploatările din offshore profitabile”

De asemenea, el a a mai explicat că că noua lege a redevenţelor va fi aplicabilă noilor contracte de concesiune.

Pe de altă parte, preşedintele ANRM anunţa în aceeaşi zi că nu va fi o diferenţiere doar pe terestre şi maritime, ci pe trei categorii de exploatări: “Pentru viitoarele acorduri petroliere redevenţele vor fi diferenţiate pentru zăcămintele onshore, offshore şi deep offshore.


Pentru actualele acorduri petroliere vor fi renegociate redevenţele pentru fiecare în parte.

Gheorghe Duţu atrăgea atenţia că nu va exista o creştere semnificativă a acestor taxe: “Să nu ne aşteptăm la creşteri spectaculoase”, a recomandat preşedintele ANRM.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: