sâmbătă

22 ianuarie, 2022

Premierul italian Mario Monti îşi anunţă decizia de a demisiona din funcţie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 decembrie, 2012

Premierul italian Mario Monti a declarat că plănuieşte să demisioneze din funcţie după ce partidul lui Berlusconi, Partidul Libertăţii (PDL), şi-a retras sprijinul pentru guvernul pe care el îl conduce, relatează BBC.

Monti, care se află în fruntea unui executiv de tehnocraţi, a spus că va încerca să treacă prin Parlament bugetul pentru 2013 şi legea stabilităţii financiare, înainte a părăsi funcţia.

Cu doar câteva ore înainte, Silvio Berlusconi anunţase că va candida din nou la alegerile parlamentare din 2013, adăugând că politicile de austeritate promovate de Monti au făcut rău Italiei.


Partidul lui Berlusconi şi-a retras, joi, sprijinul pentru guvern.

Un comunicat remis presei de preşedintele Giorgio Napolitano preciza că Monti “nu crede că este posibil să continue mandatul şi, în consecinţă, şi-a făcut publică intenţia sa de a-şi prezenta demisia”. Dacă legea privind bugetul de stat poate fi adoptată rapid, Monti îşi va confirma demisia imediat, arăta comunicatul respectiv.

În consecinţă,alegerile parlamentare vor avea loc mai repede decât era programat, pentru că scrutinul electoral trebuie convocat lacel mult 70 de zile de la demisia guvernului, iar italienii ar fi trebuit să se prezinte la urne în martie sau aprilie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Berlusconi a declarat că se simţea responsabil să reintre pe scena politică, din cauza problemelor economice extrem de grave prin care trece ţara. Adversarii săi susţin însă că este mai convenabil pentru el să se afle la putere, pentru a-şi putea apăra interesele şi averea.


Berlusconi (76 de ani) a demisionat în noiembrie 2011â şi a fost condamnat pentru evaziune fiscală, în octombrie 2012, verdict împoriva căruia a făcut recurs. El a avut deja trei mandate de premier şi a reuşit să-şi clădească ceea ce este considerat a fi un imperiu personal al afacerilor pe care le conduce.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr