fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Deficitul contului curent – sub cel de anul trecut. Investițiile străine, în scădere cu 68%

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele opt luni din 2020, un deficit de 5.789 milioane euro, cu 18,5% sub nivelul din… Mai mult

14.10.2020

Chestiunea

Tendință vizibilă de revenire a industriei, în ciuda cifrelor conjuncturale: Obiectiv – refacerea rapidă a nivelului atins în 2018

România a consemnat în luna august 2020 o scădere de -10,5% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută) iar valoarea față de aceeași… Mai mult

14.10.2020

La obiect

Pleacă la promulgare: 2.000 de lei lunar, stimulent de risc acordat profesorilor pe perioada stării de alertă/urgență

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Dobânda pe termen lung a scăzut sub pragul de 3,5% dar rămâne cea mai ridicată din UE. Observații

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna septembrie 2020 sub pragul de 3,5%, potrivit datelor publicate de Eurostat și calculate de… Mai mult

13.10.2020

Premierul – introdus oficial în ecuația electorală. Cum arată PNL-ul pregătit pentru Dacian Cioloș

de Victor Bratu 24.10.2016

gorghiu_iohannisPreședintele PNL, Alina Gorghiu, a anunțat oficial luni că va propune în Biroul Politic Național ca Dacian Cioloș să fie candidatul partidului pentru funcția de premier, propunerea fiind ulterior votată în unanimitate.

Liberalii, probabil și președintele Iohannis, mizează pe faptul că popularitatea lui Dacian Cioloș va aduce PNL procentele necesare să depășească PSD în alegerile generale din decembrie.

Suplimentar, PNL respectă semnalele venite de la Cotroceni și schimbă consistent lista celor care vor candida la Parlament.

E de așteptat ca mișcarea să genereze atacurile PSD și ALDE la adresa guvernării, foarte probabil guvernarea Dacian Cioloș urmând să devină ”calul de bătaie” al campaniei electorale ce stă să înceapă.

Anunțul făcut după o discuție de-o oră la Palatul Victoria

“Dacian Cioloș va fi propunerea pe care astăzi o voi face colegilor mei, care își vor exercita votul. Procedura este, conform statutului, nefinalizată astăzi pentru că un Consiliu Național trebuie să formalizeze decizia din BPN”, a spus Alina Gorghiu, înainte de ședința conducerii PNL, care s-a reunit în jurul prânzului pentru a finaliza ultimele liste electorale.

Alina Gorghiu a precizat că Dacian Cioloș și-a dat acceptul pentru această propunere.

O delegație PNL a mers luni la Palatul Victoria, acolo unde, oficial, a discutat cu Dacian Cioloș despre posibilitatea armonizării programului PNL cu platforma “România 100”, lansată săptămâna trecută de premier.

Dacian Cioloș își păstrează formal independența

Alina Gorghiu a mai anunțat luni că premierul Cioloș nu se va înscrie în niciun partid politic.

“Domnia sa a ales să rămână acea persoană care își respectă angajamentele până la finalizarea mandatului, lucru care nu ne încurcă, nu mai are mult, nu ne deranjează, ba dimpotrivă suntem perfect de acord că are obligația să-și respecte cuvântul până la finalizarea mandatului de prim-ministru, așa cum și-a asumat la începutul acestuia”, a spus președintele PNL.

Gorghiu a explicat că nu există niciun impediment din punctul de vedere al Statutului PNL pentru a desemna o persoană care nu este membră a partidului drept candidat al liberalilor pentru poziția de prim-ministru.

“Nu se știe ce va rezerva viitorul, dar nu este o problemă statutară această desemnare, ba dimpotrivă este în spiritul și în litera dispozițiilor din Statutul PNL”, a adăugat liderul partidului.

Ea a spus că nu a discutat cu Cioloș despre o prezență a acestuia la mitingul liberalilor care ar urma să aibă loc pe 5 noiembrie, dar nu exclude această posibilitate.

Gorghiu a precizat totodată că nu a discutat cu Dacian Cioloș în legătură cu participarea acestuia la campania electorală.

“Singura premisă de la care am pornit și noi și domnia sa a fost aceea de a respecta platforma România 100, împreună cu programul de guvernare al PNL. Câtă vreme cele două sunt perfect compatibile și regăsiți acele principii corecte că stau la baza programului de guvernare toată lumea a fost mulțumită și împăcată”, a afirmat președintele PNL.

Ce fel de PNL va susține o posibilă guvernare Cioloș 2

Conducerea politică a definitivat luni ultimele liste de candidați pentru alegerile din decembrie.

Surse politice au conturat pentru cursdeguvernare.ro cadrul de negociere al acestor liste electorale:

PNL a avut pe masă o listă de 30 de actuali senatori și deputați considerați ”indezirabili”. Printre aceștia  se numără Gheorghe Ialomiţeanu, Mariana Câmpeanu, Traian Igaş, Mircea Toader, Costică Canacheu, Radu F. Alexandru sau Petre Roman.

Un alt obiectiv al PNL a fost introducerea pe liste a unor personalități și oameni de afaceri.

Potrivit declarațiilor făcute luni de Alina Gorghiu, liberalii propun la viitoarele alegeri 60% oameni noi, care îndeplinesc, la fel ca membri vechi de partid sau persoanele cu unul sau mai multe mandate parlamentare la activ, criteriile de integritate.

Criteriile de integritate au eșuat măcar într-un singur caz: listele PNL Galați sunt deschise de Victor Paul Dobre. În 2012, DNA a solicitat încuvințarea declanșării urmăririi penale împotriva lui Dobre, la vremea respectivă oficial al MI, în dosarul fraudei la referendum, care s-a încheiat prost pentru Liviu Dragnea. Parlamentul a respins cererea DNA, deci PNL poate spune azi că Victor Paul Dobre respectă criteriile de integritate.

Interesele de partid au făcut prevalat și la Baia Mare, acolo unde pe listele la deputați sunt deschise de Viorica Cherecheș, mama primarului condamnat Cătălin Cherecheș.

Tot la capitolul persoane noi îl regăsim și pe actualul deputat Daniel Fenechiu, care va deschide lista de candidaţi la Senat a PNL Bacău, în baza unei înţelegeri la nivel central. O achiziție onorabilă pentru PNL, în opoziție cu cea realizată pentru lista de deputați de la Satu Mare, acolo unde primul pe liste este Romeo Nicoară, intrat în Parlament pe listele partidului lui Dan Diaconescu.

La Satu Mare, un singur parlamentar liberal, actualul preşedinte al organizaţiei judeţene, Ionel Palăr, va mai candida pentru un nou mandat.

Anca Boagiu, președinte PNL Sector 2 a fost trimisă pe un loc eligibil în Maramureș.

Fostul prefect de Vaslui Daniel Olteanu şi noul preşedinte al organizaţiei judeţene, senatorul Nelu Tătaru, deschid cele două liste de candidaţi ale PNL din Vaslui pentru alegerile parlamentare, liderul liberal fiind, de altfel, singurul parlamentar care se mai regăseşte pe liste.

La București, PNL deschide lista la Senat cu neurochirurgul Leon Dănăilă. Locul 2 este ocupat de arhitecta Hildegard Brandl, consilier al ministrului Economiei, economistul Florin Cîțu fiind plasat pe locul 3. Tot pe lista de la Senat se află și Virgil Păunescu, fost consilier al fostului președinte Traian Băsescu.

Lista de la Camera Deputaților este deschisă de Adriana Săftoiu, Eugen Nicolăescu, Florin Alexe, Ovidiu Raețchi.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.10.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Investițiile străine au scăzut la jumătate, la nivel mondial. Doar China a continuat să performeze

Raluca Florescu

În prima jumătate a anului, nivelul investițiilor străine directe în China a fost similar celui din S1 2019, în schimb în SUA și Uniunea Europeană… Mai mult

Stiri

Se reia licitaţia pentru achiziţia celor 20 de trenuri electrice inter-regionale

Adrian N Ionescu

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat reluarea licitației pentru achiziția a 20 de rame electrice inter-regionale (RE-IR), în ultima zi de depunere a ofertelor.… Mai mult

Stiri

Primele vaccinuri anti-Covid vor sosi în decembrie, vaccinarea va începe cu personalul medical – ministrul Nelu Tătaru

Vladimir Ionescu

Prima tranşă de vaccinuri Sars-Cov-2 ar trebui să ajungă în România la sfârşitul lunii decembrie, iar în ianuarie va începe vaccinarea, în primul rând pentru… Mai mult

Stiri

DNA îl poate cerceta penal pe Nicolae Bănicioiu – deputații au votat ridicarea imunității

Vladimir Ionescu

Deputații au votat marți, cu 202 voturi pentru, ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu, pe care DNA îl acuză de trafic de influență și luare de… Mai mult

Stiri

VIDEO / Marcel Boloș: 7 miliarde euro în perspectivă, pentru IMM, în perioada 2021-2027

Redacţia

Ce sume vor avea la dispoziție întreprinderile mici și mijlocii începând de anul viitor și pentru ce tipuri de proiecte a detaliat ministrul fondurilor europene,… Mai mult

Stiri

Studiu Deloitte: îngrijorarea europenilor în legătură cu problemele financiare și cu locul de muncă a scăzut în primele patru luni de la relaxarea restricțiilor adoptate în pandemie

Vladimir Ionescu

Îngrijorarea europenilor în legătură cu problemele financiare și cu locul de muncă a scăzut în primele patru luni de la relaxarea primelor restricții impuse de… Mai mult

Stiri

Poluarea aerului crește cu 21% riscul de deces al pacienților cu Covid, în România

Iulian Soare

Poluarea aerului din România poate crește cu 21% riscul de deces în cazul îmbolnăvirii cu Covid-19, potrivit unui studiu publicat în revista Societății Europene de… Mai mult