duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 aprilie, 2022

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, încearcă să dezvolte legăturile strategice ale UE cu India. În cursul vizitei de 2 zile care a început duminică, discuțiile s-au axat pe comerț, securitate, climă, dar miza geopolitică este legată de neutralitatea New Delhi în legătură cu războiul din Ucraina.

”Parteneriatul dintre Rusia și China devine din ce în ce mai mult o amenințare pentru regiunea Indo-Pacific. Vrem un Indo-Pacific pașnic și prosper. Trebuie să fie liber, deschis, interconectat, prosper, cu o arhitectură de securitate bazată pe reguli, care să servească toate interesele”, a declarat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu referire la consecințele geopolitice ale atacului Rusiei asupra Ucrainei.

„Țările afectate de doi ani de pandemie de COVID-19 trebuie să se confrunte acum cu creșterea prețurilor la cereale, energie și îngrășăminte, ca rezultat direct al războiului dlui Putin”, a declarat Ursula von der Leyen la Dialogul Raisina de la Delhi, forum geopolitic organizat anual de Ministerul de Externe al Indiei și Fundația Observer Research.


”Europa se va asigura că agresiunea „provocată și nejustificată” a Rusiei împotriva Ucrainei va fi un „eșec strategic”, a mai spus președinta Comisiei Europene, potrivit Euractiv.

Consiliu UE – India după model transatlantic

În cursul dimineții de luni, Ursula von der Leyen și premierul Narendra Modi au inaugurat un consiliu special (Consiliul Economic și Tehnologic – TTC) menit să dinamizeze cooperarea comercială şi tehnologică între India şi UE.

Modelul TTC este același cu cel al Consiliului UE – SUA.

Liderul european a anunțat că UE va depune în următorul deceniu eforturi pentru a-şi întări relaţiile cu New Delhi.


Într-un comunicat comun, India şi Comisia Europeană au subliniat că „schimbările rapide ale mediului geopolitic pun în evidenţă necesitatea unui angajament strategic comun în profunzime”.

India şi UE au decis în 2021 să reia negocierile asupra unui acord de liber schimb, blocate din 2013 din cauza unor dezacorduri asupra unor subiecte precum brevetele şi taxele vamale.

Războiul din Ucraina a accelerat procedurile în ceea ce privește multe parteneriate strategice ale UE, inclusiv consolidarea legăturilor cu India.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Înaintea Ursulei von der Leyen, în India a fost și premierul britanic Boris Johnson.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: