sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 iunie, 2017

Sorin Grindeanu a demis, duminică, pe toţi secretarii de stat, pe secretarul general şi pe secretarul general adjunct de la Ministerul Dezvoltării, pentru ca fostul titular al acestuia Sevil Shhaideh să nu mai poată ordona nimic, nici prin interpuşi, în legătură PNDL2 (Programul Național de Dezvoltare Locală – etapa a doua,  n. red.).

Decizia primul ministru vine după ce, în mod surprinzător – spune acesta, Sevil Shhaideh , a declanșat, vineri, operațiunile de finanțare unui set de proiecte ale primăriilor, în valoare de două miliarde de lei.

Decizia lui Sevil Shaideh a venit la numai o zi după ce Sorin Grindeanu a acuzat-o că timp de o lună „nu a făcut nimic” pentru PNDL2, deși o avertizase că în legătură cu întârzierea.


Una dintre justificările retragerii sprijinului politic pentru guvernul Grindeanu a fost tocmai întârzierea aplicării programului de guvernare.

„A avut la dispoziție cinci luni să facă ceva și (Sevil Shhaideh) nu a făcut nimic. Acum o lună și jumătate am avertizat-o că sunt întârzieri nepermise. Acum două zile am făcut un avertisement public, iar a doua zi a dat ordinele”, a spus premierul Grindeanu, argumentând că a demis pe toți secretarii de stat și pe secretarii adjuncți din Ministerul Dezvoltării, pentru ca PNDL să nu fie folosit pentru cumpărarea adeziunilor politice din teritoriu.

(Citiți și: ”Confruntarea Coaliție-Guvern / Sevil Shhaideh fidelizează tabăra Dragnea cu banii PNDL 2 și o lasă pe Rovana Plumb fără atribuții”)

Fostul ministru Sevill Shaideh a avut posibilitatea de a decide singură repartizarea a 30 de miliarde de lei – credite de angajament pentru finanțarea proiectelor PNDL.

„Am făcut acest demers pentru a bloca eventualele abuzuri și nu pentru a bloca programul. O invit luni pe doamna Shaidehh la o discuție ca să-mi comunice stadiul tututor programelor aflate în derulare. Știu că este un om care în final, va respecta legea”, a conchis Sorin Grindeanu.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

PNDL este un program de finanțare cu bani publici a investițiilor administrațiilor locale, devenit un instrument politic puternic folosit de partidele de guvernământ pentru a-i atrage pe primari de la alte partide. Metoda a fost mereu criticată de societatea civilă, FMI și Banca Mondială, pentru lipsa de criterii, alocare arbitrară, absența evaluării eficienței proiectelor – printre altele.

Potrivit unei declarații făcute la Antena3, Sevil Shhaideh a anunțat că va face plângere penalăîmptriva premierului Grindeanu, pe motiv că a blocat derularea programului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: