joi

28 martie, 2024

21 decembrie, 2016

liviu dragneaDelegația PSD-ALDE a mers miercuri la consultările de la Palatul Cotroceni cu propunerea ca Sevil Shhaideh (fina de cununie a lui Liviu Dragnea și Nicușor Constantinescu – ambii condamnați penal), fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării în guvernul Ponta, să fie desemnată pentru funcția de prim-ministru.

Președintele PSD nu a făcut niciun secret din dorința de a controla guvernul în condițiile în care legea nu îi permite, deocamdată, a subliniat Liviu Dragnea, să ocupe acestă poziție.

În opinia lui Liviu Dragnea, obstacolul care stă în calea sa spre Palatul Victoria este Legea 90 – care interzice condamnaților penal să ocupe locuri în guvern. În realitate, obstacolul s-ar putea să fie altul.


Liviu Dragnea a sugerat că planul de perspectivă al PSD ar fi ca, imediat după instalarea Guvernului, să inițieze modificarea Legii 90/2001, reglementarea care-i interzice unui condamnat să fie membru al Guvernului.

Art. 2 din Legea 90/2001
Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1).

De altfel, Avocatul Poporului urmează să ia, tot după numirea noului Guvern, o decizie privind sesizarea CCR în legătură cu posibila neconstituționalitate a respectivului articol.

Odată declarată neconstituțională prevederea respectivă, Liviu Dragnea o poate înlocui pe Sevil Shhaideh la conducerea Executivului.


Pe de altă parte, Dragnea are o problemă cu dosarul de corupție trimis de DNA în judecată, anul acesta, după ce în luna martie a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

În așa-numitul Dosar Bombonica, liderul PSD este acuzat de instigare la abuz în serviciu – în perioada 2006 – 2013, pe când era președinte al Consiliului Județean Teleorman, a aranjat ca două persoane să rămână angajate și să fie plătite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, deși lucrau la sediul PSD.

O sentință definitivă va fi pronunțată în aproximativ doi ani, iar în cazul unei condamnări, Dragnea riscă să piardă nu doar postul de premier pe care l-ar putea obține între timp, ci și calitatea de deputat.

Potrivit avocatului Elenina Nicuț, în cazul în care va fi găsit vinovat, teoretic există posibilitatea ca Dragnea să piardă aceste funcții chiar și în cazul unei condamnări cu suspendare în Dosarul Bombonica.

Mesajele lui Liviu Dragnea

Principalele mesaje transmise de Liviu Dragnea după consultările cu președintele Iohannis:

Potrivit cutumei, de la noi și din alte țări civilizate, aveam dreptul să solicit mandatul pentru mine pentru că PSD a câștigat alegerile. În același timp am ținut cont de două lucruri: de afirmațiile președintelui și de o lege în vigoare. Nu vreau să solicit această funcție, deocamdată. Nu vreau să promovez un conflic inutil, am spus-o deja, dar nici nu vreau să arunc această responsabilitate uriașă.

Am avut nevoie să promovez o candidatură care să țină cont de câteva condiții: să nu meargă la guvern pentru un proiect personal și să nu meargă la guvern pentru acțiuni pentru presă. Cineva care să meargă acolo să muncească și în care să am încredere totală.

Am venit cu o soluție care sper să fie acceptată, sa realizeze rapid un guvern: Sevil Shhaideh. Această propunere este și un mesaj puternic, că îmi asum întreaga responsabilitate pentru acest guvern.

Plec de la prezumția de bună-credință a președintelui, pe care ne așteptăm să o exercite în zilele următoare… dacă nu, ne vedem în altă parte.

Cine este Sevil Shhaideh

SevilSevil Shhaideh, nominalizată pentru funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale, a fost timp de aproape 20 de ani director de servicii în Consiliul Judeţean Constanţa, iar din 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea MDRAP, a fost secretar de stat în acest minister.

Sevil Shhaideh are 51 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

În perioada 1987-1991, ea a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa.

Din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană.

Simultan, ea a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între principalele activităţi şi responsabilităţi numărându-se elaborare de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administraţia publică locală. De asemenea, din anul 2000, ea este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică.

În 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de secretar de stat la acelaşi minister.

Sevil Shhaideh s-a căsătorit în 2011, iar presa a scris că naşi de cununie au fost Liviu Dragnea şi şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: