miercuri

27 martie, 2024

1 iunie, 2021

Încasarea la buget a dividendelor companiilor de stat nu afectează planurile de investiții ale acestor firme, întrucât fondurile erau cheltuite oricum pentru bonusurile managerilor, excursii și team-buildinguri în destinații exotice, a declarat luni seara premierul Florin Cîțu, explicând această practică pe care a criticat-o în timpul guvernărilor PSD, dar continuată de propriul său Cabinet.

Conform unui memorandum aprobat de Guvern, companiile de stat sunt obligate să cedeze bugetului cea mai mare parte a profiturilor realizate anul trecut.

Suma estimată pentru dividendele ce vor fi transferate anul acesta la bugetul de stat este de peste două miliarde de lei.


Explicațiile oferite la Digi24 de premierul Florin  Cîțu referitor la practica încasării dividendelor:

Banii companiilor de stat pentru investiții rămân. M-am uitat la banii de investiții în aceste companii de stat și mulți dintre acești bani rămân acolo. Ceea ce nu rămâne acolo, ceea ce se întâmplă cu acești bani, dividende de fiecare dată se duc în bonusuri pentru manageri, în excursii, în team-buildinguri prin America Latină și așa mai departe…la mai multe companii de stat.

Mă surprind aceste informații apărute astăzi, pentru că cine avea curiozitatea din cei care lucrează în aceste companii de stat să citească bugetul aprobat de Parlamentul României anul acesta vedea foarte clar că spune acolo că așa se va întâmpla, dividendele vor merge la bugetul de stat.

Este și o sumă estimată pentru acele dividende. Nu este o surpriză.


Nu afectează planurile de investiții ale acestor companii. Afectează acele bonusuri nemeritate de foarte multe ori sau excursii și team-buildinguri pe care le făceau prin tot felul de țări exotice.

Decizia a fost luată la începutul anului, când a fost aprobat bugetul în Parlamentul României.

M-am uitat la planurile de investiții și anul trecut și mi-au spus același lucru, că vor face investiții cu aceiași bani, și n-au făcut. Este o poveste care funcționează ani de zile. Este o poveste a managerilor din companii. De aceea este nevoie de reformă.

Despre viitoarea lege a pensiilor – ar putea fi elaborată o reglementare care să împiedice modificările electorale

Dacă nu vor fi adoptate reforme, fondul de pensii va deveni un dezastru, a mai declarat premierul în interviul acordat Digi24. România nu va mai putea plăti pensiile românilor peste 15 ani, „pentru că vom avea un număr mare de oameni care vor ieși la pensie în același an iar cei care îi vor susține vor fi din ce în ce mai puțini”.

Viitoarea lege a pensiilor, a spus acesta, trebuie să rezolve mai multe probleme, nu doar pe cea legată de sustenabilitate, astfel încât ar putea fi nevoie de mai multe legi pentru reformarea sistemului.

Legea pensiilor este în prezent discutată de experți, în cadrul unui grup de lucru în Coaliție, iar scopul viitoarelor modiifcări este sustenabilitatea sistemului:

„Vom avea o lege a pensiilor care să adreseze toate problemele, sustenabilitatea este una dintre ele. Această lege o să fie în dezbatere publică și apoi o să fie aprobată de Guvern. După va merge în Parlamentul României unde va fi din nou dezbătută public și vom vedea care va fi varianta finală. Obiectivul este acela de a elimina riscul de nesustenabilitate a sistemului de pensii peste 15 ani”, a mai explicat Florin Cîțu.

Acesta a adăugat că ar putea fi nevoie d emai multre legi, care să vizeze punctuale problemele sistemului:

S-ar putea să fie nevoie de mai multe legi, nu doar de una singură, pentru a îndrepta aceste probleme. Este o situație mai complexă, nu are sens să vorbim acum despre un singur indicator, cum este vârsta de pensionare, avem multe lucruri pe care le analizăm.

Nu știm exact care va fi forma finală a legii pensiilor care să rezolve această problemă de sustenabilitate. Nicio decizie nu a fost luată în acest moment și nici în discuția cu Comisia Europeană nu s-a pus condiția vârstei de pensionare. Ceea ce discutăm cu Comisia și este o recomandare de țară, este să avem o lege a pensiilor sustenabilă (…)

Astea sunt măsuri care destabilizează sistemul de pensii iar eu nu voi face așa ceva, nu pentru că îmi spune Comisia Europeană, ci pentru că nu este sustenabil pentru sistemul nostru de pensii și nu este un mod predictibil de a guverna o țară. Oamenii trebuie să știe foarte clar cum și cu cât vor crește pensiile în perioada următoare, fără decizii politice care să modifice și care să creeze probleme în altă parte.

Reforma pensiilor, obligație asumată în PNRR

Întrebat care e garanția că dacă se schimbă Puterea, nu va exista o majorare de 40%, Florin Cîțu a răspuns: „garanția este că am pus aceste reforme în PNRR, pentru un sistem de pensii sustenabil, fără creșteri ad-hoc. Dacă vine o putere politică care va crește pensiile ad-hoc și va arunca țara în aer, nu va mai putea să ia banii din PNRR, e foarte simplu.

Vreau să văd acea putere politică care vine și spune că nu mai vreau să iau cele 30 de miliarde de la UE pentru investiții în spitale, în școli, pentru că am eu un proiect politic, vreau să arunc țara în aer.”

Pilonul II nu va fi naționalizat

„Nu naţionalizăm pilonul doi de pensii! Şi ca să nu existe niciun risc ca cineva să facă asta, eu vreau să mă angajez că nu vom face aşa ceva (…). Repet, riscul ca în această guvernare liberală, în următorii opt ani de zile, ca pilonul doi de pensii să fie naţionalizat este zero. Nu există aşa ceva, nu vom face aşa ceva niciodată”, a precizat premierul Florin Cîţu.

Despre candidatura sa la președinția PNL: Partidul trebuie să facă pasul spre o conducere europeană

Dacă el ar fi președintele PNL, a mai spus premierul, ar exista o comunicare mai bună și lucrurile ar fi „tranșate mai simplu” în coaliția de guvernare cu USR PLUS și UDMR.

Florin Cîțu susține că nu are ce să îi reproșeze actualului președinte al PNL, Ludovic Orban, dar că va candida la șefia partidului pentru că „se poate mai bine” și este momentul ca „PNL să facă un pas spre o conducere nouă, europeană”:

Este rândul şi PNL să facă acest pas spre o conducere nouă, să mergem spre o viziune nouă, europeană, avem nevoie de reformă. PNL este cel mai longeviv partid din România, iar liberalismul a fost ceea ce a salvat România anul trecut din criză. (…)

Dar eu cred că e nevoie să forţăm puţin lucrurile, să forjăm, să avem această reformă sau liberalismul trebuie, aşa cum îl văd şi eu, trebuie aplicat, ca să ne asigurăm această perioadă de opt ani de zile de guvernare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: