Etapa a doua de vaccinare împotriva Covid-19 va debuta săptămâna viitoare, a anunțat marți premierul Florin Cîțu, în prima sa videoconferință cu prefecții.
Prim-ministrul le-a cerut tuturor prefecților să ajute la finalizarea pregătirilor pentru funcționarea celor 932 de centre de vaccinare, pentru a nu exista blocaje în această operațiune fără precedent.
În acest moment, în țară funcționează 230 de centre, deschise pentru personalul medical și angajații din sistemul de sănătate, public și privat.
„Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua pentru vaccinare şi asta înseamnă că va trebui să avem acele centre în afara spitalelor. E vorba de 932 de centre şi aici este nevoie de susţinerea dumneavoastră. Trebuie să avem aceste centre cât mai repede funcţionale”, a spus premierul Cîţu.
Acesta consideră că ritmul actual al vaccinării „ este cel bun” și că este posibilă creșterea la 100.000 de vaccinări pe zi, în etapa a doua:
Dorinţa noastră este să creştem numărul vaccinurilor pe care le primim săptămânal. Este complicat. Ştiţi foarte bine că România primeşte vaccinuri, dar asta nu înseamnă că nu vom încerca să creştem numărul de vaccinuri pe care le primim săptămânal.
Ele cresc gradual până în martie, dar dorim să avem mai multe, pentru că eu cred că dacă păstrăm acest ritm vom ajunge la aproape 100.000 de vaccinuri capacitate, să facem 100.000 de vaccinuri pe zi, ceea ce e foarte bine şi să ne ţinem de ele.
Şeful Executivului a declarat că procesul de vaccinare nu se desfăşoară conform aşteptărilor în toate zonele.
„Sunt deja judeţe unde progresul este semnificativ şi aici aş menţiona Bucureştiul, Dolj, Iaşi, Cluj, Suceava, Mureş, Sibiu, Timiş. În acelaşi timp sunt şi câteva judeţe unde lucrurile încă nu au ajuns la un ritm care să ne mulţumească – Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa, Teleorman. Pe toţi vă rog să trataţi cu foarte mare importanţă şi o prioritate ‘zero’ a acestui guvern această campanie de vaccinare. Este foarte important să avem centre de vaccinare pregătite”, a adăugat Florin Cîţu.
Situația vaccinării, 4 ianuarie ora 17.00:
- Număr total de persoane vaccinate împotriva Covid-19, începând cu data de 27 decembrie 2020: 25.508.
- Număr de persoane vaccinate împotriva Covid-19 în ultimele 24 de ore, prima administrare – 11.912
Reamintim că în prima etapă, destinată imunizării angajaților din sistemul public și privat de sănătate (personal medical și personal auxiliar) numărul estimat al potențialilor beneficiari este de 550.000 de angajați, conform fostului ministru al Sănătății Nelu Tătaru.
Vaccinarea salariaților din sănătate va continua și în etapa a doua, dar pentru a asigura un ritm susținut de imunizare nu se poate aștepta bifarea primei categorii.
Ținta campaniei de vaccinare este imunizarea a 60 – 70% din populație, în șase luni de la demararea campaniei, este ținta anunțată de Valeriu Ghoerghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus. Procentul este cel necesar penntru obținerea imunității colective, care poate împiedica apariția unei epidemii.
Conform declarațiilor oficiale de până acum, România primește aproximativ 150.000 de doze pe săptămână.
Ordinea vaccinării:
- În Etapa I-a va fi vaccinat personalul din spitale, din sistemul de medicină de urgenţă, din medicina primară, laborsatoare, farmacii, personalul din serviciile stomatologice, personalul de îngrijire din centrele rezidenţiale, personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.
- În Etapa a ll-a este vizată populaţia de risc – adulţii cu vârsta peste 65 de ani și bolnavii cronici vulnerabili la coronavirus, personalul din divers instituţii-cheie (Parlament, Președinție, Guvern, ministere, din Apărare și sistemul de ordine și siguranță publică, procesare și distribuție a alimentelor de bază, angajații din domeniul utilităților publice, din STS, profesori, preoți, jurnaliști care fac reportaje în spitale)
- Etapa a III-a – va fi vaccinată populaţia adultă și, în funcție de evoluţia epidemiologică, urmează copiii.