cursdeguvernare

sâmbătă

14 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Premierul Cioloș: Laserul de la Măgurele poate genera o cifră de afaceri de 600 de milioane de euro: O să ne trezim că nu-l putem valorifica la potențial

14 octombrie, 2016

sun-valley-magureleInvestiția în laserul de la Măgurele poate genera dezvoltare locală, cifra de afaceri anuală estimată de cel mai recent studiu este de peste 600 de milioane de euro, a declarat premierul Dacian Cioloș, la o dezbatere pe programul Laser Valley-Land of Light.

„E nevoie de un concept de guvernanță care să includă mai multe instituții, pentru că până acum lumea s-a concentrat mai mult pe partea științifică, pe construcția acestei facilități care va găzdui laserul, componenta gamma. (…)

De prin primăvară încoace, ne-am dat seama că o să ne trezim că avem laserul gata și nu-l putem valorifica la întregul său potențial. De asta s-a început dezvoltarea acestui concept, care acum progresează.


Ideea întâlnirii de astăzi este că, dincolo de instituțiile guvernamentale sau cele de cercetare de acolo, să motivăm, să incităm și să implicăm și autoritățile publice locale, dar și mediul de afaceri.

Investițiile de acolo care pot genera, din ce am înțeles din studiu, o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual, ar putea genera până la 6 – 7.000 de locuri de muncă, cu valoare adăugată ridicată„, a declarat premierul, citat de Agerpres.

Autoritățile doresc să transforme zona cu specific rural Măgurele într-un nucleu socio-economic care să genereze dezvoltare și inovație pe modelul Silicon Valley.

În momentul de față, deși proiectul ELI-NP (cel mai puternic laser din lume) a inaintat semnificativ, în acest moment instalându-șe echipamentele unice, zona nu are infrastructura necesară.


Pentru a deveni un pol de inovare este nevoie de infrastructură care să legeorașul Măgurele de Aroportul internațional Henri Coandă și de centrul Capitalei, nu numai de spitale, spații de recreere și școli performante pentru a le oferi toate facilitățile cercetătorilor de vârf care vor lucra aici.

„Tocmai de aceea și ministerul Transporturilor este implicat împreună cu Consiliul Județean Ilfov, cu Primăria Municipiului București. Măgurele este la sudul Bucureștiului și e nevoie de o conectare și cu Aeroportul și cu centrul orașului. Chiar și lucrările care se fac la centura Bucureștiului vor asigura legătura dintre partea de sud și partea de nord a Bucureștiului (…). În acest studiu care a fost făcut este și partea aceasta de infrastructură necesară pentru a conecta Măgurele la București”, a explicat premierul.

Ce se dorește este ca zona să atragă în timp start-up-uri inovatoare și să aiibă cea mai mare concentrare de firme cu valoare adăugată mare.

Proiectele discutate până acum prevăd transformarea orașului Măgurele într-un smart city gândit de pe acum cu dotări specifice tehnologiei viitorului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: