cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Premierul Cioloș anunță că va trimite majorările haotice de salarii la Curtea Constituțională. Prevederile Ordonanței executivului rămân în vigoare

8 noiembrie, 2016

dacian ciolosPremierul Dacian Cioloş a anunțat marţi, într-o declarație făcută de la Palatul Victoria, că Executivul va cere un control de constituţionalitate pe Legea de aprobare a OUG 20 care prevede mai multe creşteri salariale pentru bugetari.

„Suntem nevoiți să cerem un control de constituționalitate al acestei legi. (…) Controlul vizează doar legea care modifică ordonanța de urgență”, a spus premierul.

Primul ministru s-a referit îndeosebi la amendamentele care au completat Ordonanța și care, prin măririle de salarii fără asigurarea surselor de finanțare și fără a respecta criteriile de echitate, au compromis încercarea executivului de a da coerență salarizării bugetarilor.


Cele mai importante afirmații ale lui Dacian Cioloș:

  • „Analizând un pic la rece lucrurile după votul de ieri, prima întrebare pe care mi-o pun este dacă PSD şi cei care au votat această lege chiar doresc majorările salariale pe care le-au votat. Constatăm că sunt mai multe încălcări ale legislaţiei şi ale Constituţiei, pe care nu e posibil să nu le fi conştientizat în momentul respectiv”.
  • Nu s-a făcut o dezbatere reală, transparentă a amendamentelor care au fost propuse, nu s-a respectat Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, potrivit căreia cu şase luni înaintea alegerilor parlamentare nu pot fi adoptate acte normative pentru mărirea salariilor, dar şi faptul că nu s-a respectat principiul bicameralismului, care spune că o lege care e modificată fundamental faţă de formala votată de prima Cameră, atunci proiectul se reîntoarce pentru a fi dezbătutre şi votate amendamentele.
  • „Suntem nevoiţi să cerem un control de constituţionalitate a acestei legi care a fost adoptată . Vreau să fiu foarte clar: această solicitare vizează doar legea care modifică OUG 20, nu ordonanţa de urgenţă ca atare(…)
  • O parte din vicii puteau fi corectate dacă ar fi existat o discuţie onestă între guvern şi o parte din comisiile parlamentare. Impactul bugetar riscă să pună în pericol aplicarea unei legi a salarizării unitare în anii următori şi oricum aceste modificări recrează sau adâncesc inecghităţi salariale pe care noi le dorim corectate”, a mai declarat premierul Cioloş.
  • ordonanța este în Parlament de câteva luni de zile, dacă s-ar fi dorit să se facă aceste modificări, să se vină cu creșteri de salarii argumentate, mai mari decât cele propuse de Guvern, ar fi fost timp pentru o dezbatere reală și pentru a veni cu argumente consistente și neatacabile”
  • Modificarea periclitează posibilitatea de a adopta și aplica o Lege a salarizării unitare, pentru că va avea un efect negativ asupra marjei de bugetare pe care o putem aplica prin legea salarizării unitare. Practic o abordare populistă, eletorală, fără o analiză, dezbate pe subiect riscă să ducă la o incapacitate a aplicării legii salarizării unitare în anii următori, indiferent de Guvernul care va veni.
  • Această lege de modificare a OUG 20/2016 afectează niște principii pe baza căreia Guvernul și-a asumat modificări salariale. Nu se poate face reformă în administrație, sănătate, educație fără mările de salarii. Dar esențial pentru noi e corectarea unor inechități care persistă de ani de zile.
  • Aşa cum a fost modificată această ordonanţă de urgenţă, ea recreează sau, în unele cazuri, adânceşte inechităţile salariale pe care noi am încercat să le corectăm. Deci am încercat să reparăm un lucru şi acum o luăm de la capăt şi în anii următori vor trebui din nou reluate aceste discuţii, despre cum reparăm inechităţi în Sănătate, în Educaţie şi în celelalte domenii.
  • Am văzut poziţii ale domnului Dragnea care spunea „Păi au bani ăştia pentru că n-au cheltuit banii alocaţi pentru investiţii”. Încă nu ştim cât o să ne rămână din banii alocaţi pentru investiţii, pentru că abia acum, la sfârşitul anului, vin facturile care vor fi plătite. Dar dincolo de asta, aceste decizii au un impact recurent, în fiecare an, nu e vorba de economii pe care le faci într-un an. E vorba că trebuie să asiguri în planificarea bugetară, în fiecare an, această creştere a masei salariale
  • Această creştere a masei salariale decisă acum, fără să ştim cum vor evolua lucrurile în anii următori, reduce foarte mult marja de manevră pentru alte politici, la fel de importante în Educaţie, în Sănătate, pentru că şi medicii se plâng de infrastructura din Sănătate, şi profesorii se plâng şi părinţii elevilor – de condiţiile de educaţie. Deci toate aceste lucruri trebuie avute în vedere în perioada următoare.

Legea de adoptare a OUG 20 privind salarizarea a fost votată luni în Camera Deputaților, cu 184 de voturi pentru și niciunul împotrivă, fiindcă liberalii au refuzat să participe la ședință. Deputații PNL nu au votat deoarece consideră că nu vor exista resursele financiare pentru a se aplica majorările salariale propuse de social-democrați.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: