miercuri

8 mai, 2024

11 septembrie, 2023

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat luni că, după discuţiile cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost eliminat pragul de 9,4% din PIB din PNRR privind cheltuielile cu pensiile.

Premierul a mai spus că îşi doreşte ca legea pensiilor să fie finalizată în acest an şi că sunt trei variante în lucru, fiind deja discuţii zilele trecut pe acest subiect cu reprezentanţii Băncii Mondiale. „Deja au început negocierile paralel cu închiderea pensiilor speciale, să avem cât mai repede şi cu legea pensiilor”, a mai explicat şeful Executivului.

”Nu putem condamna viitorul”

„Ştiţi foarte bine că a fost eliminat, în urma discuţiilor avute şi cu doamna preşedintă a Comisiei Europene. Urmează şi noi să finalizăm legea pensiilor fiindcă avem un parteneriat. Este incorect. Cum a fost trimis PNRR la Comisie este fără 9,4. Oricum el nu ar fi fost atins. Problema este că nu putem condamna viitorul. Până în 2030 nu se ducea la 9,4 din PIB. PIB creşte. Este normal. Se raportează la un nominal mai mare, dar de datoria mea era să negociez şi să avem această discuţie cu Comisia”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută luni după participarea la deschiderea anului şcolar, întrebat despre eliminarea pragului de 9,4% din PIB din PNRR privind cheltuielile cu pensiile.


Chestionat dacă va fi finalizată în acest an legea pensiilor, premierul Ciolacu a răspuns: „Da, eu îmi doresc să fie finalizată”.

Premierul Marcel Ciolacu a mers la Bruxelles la începutul lunii septembrie, unde a discutat cu președintele Comisiei despre renegocierea PNRR.

În declarațiile făcute după întâlnirea cu Ursula von der Leyen, premierul Ciolacu a vorbit doar despre ”flexibilitatea” Comisiei în ceea ce privește deficitul bugetar și despre măsurile discutate privind menținerea sub control a deficitului.

PSD încearcă de când a venit la guvernare să scoată din PNRR plafonul pentru cheltuielile cu pensiile, stabilit la 9,4% din PIB. Acest jalon a fost negociat tocmai pentru a putea evalua măsurile pe termen lung care să ducă la viabilitatea sistemului românesc de pensii.


De principiu, Comisia ar accepta eliminarea acestui plafon, dar numai dacă este înlocuit cu un alt referențial de sustenabilitate al sistemului.

Comisia Europeană a comunicat săptămâna trecută, vineri, pe marginea documentelor depuse de România care modifică PNRR, fără să facă nicio referire la plafonul pentru pensii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: