Premierul Dacian Cioloș a solicitat, luni, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice să pregătească o analiză privind modul în care România este pregătită să facă față unei catastrofe precum cea din Italia.
„Cer Ministerului de Interne, în primul rând, și Ministerului Dezvoltării și Administrației Publice ca în termen de două săptămâni să vină cu o analiză a modului în care noi, România, suntem pregătiți în momentul de față să facem față unei eventuale astfel de catastrofe și să vedem ce măsuri mai trebuie luate„, a spus premierul Cioloș, la începutul ședinței extraordinare de guvern în care urma să se adoptre măsuri pentru ajutorarea românilor afectați de cutremurul produs săptămâna trecută în Italia.
Premierul a precizat: „Aș vrea să avem această informare în Guvern, care să fie și publică”.
Premierul a menționat că, în urma incendiului din clubul Colectiv, au fost luate anumite măsuri la nivelul IGSU, iar MDRAP a inițiat mai multe demersuri.
„Știu că la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în urma accidentului de la Colectiv, au fost luate anumite măsuri pentru a îmbunătăți capacitatea de reacție și pentru a clarifica rolul și responsabilitățile. Știu că sunt și programe de dotare. (…) Și, la fel, știu că Ministerul Dezvoltării (…) a inițiat mai multe măsuri și are o analiză legat de situația în care se află mai multe clădiri care sunt supuse unor riscuri într-o astfel de situație de catastrofă. V-aș ruga domnule vicepremier (Vasile Dîncu- n.red.) să veniți să informați Guvernul care sunt măsurile ce au fost luate și ce măsuri mai putem lua până la sfârșitul mandatului pentru a progresa și în acest domeniu”, a spus Dacian Cioloș.
Măsuri pentru ajutorarea românilor afectați de seismul din Italia
Guvernul adoptă luni ”un prim pachet” de măsuri de sprijin pentru românii răniți și afectați de cutremurul din Italia.
”Avem pe agenda ședinței o Hotărâre de guvern pregătită de Ministerul Muncii și de Ministerul de Externe prin care urmează să acordăm ajutoare de urgență pentru rudele persoanelor decedate.
Totodată, vom asigura sprijin și pentru rudele celor care se deplasează din România în Italia pentru a ajuta persoanele care au fost afectate de această catastrofă.
Avem, totodată, un ajutor specific pe care îl propunem pentru copiii care au rămas orfani. Înțeleg că sunt astfel de situații, persoane care au fost acolo la muncă, copiii lor au fost în România. Vor primi ajutor financiar și din partea Guvernului român”, a precizat Dacian Cioloș.
Premierul a adăugat că Executivul va acorda un sprijin financiar și pentru familiile de români care „au avut în Italia, în proprietate, locuințe și care au fost distruse în proporție mai mare de 50%” de cutremur.
Prim-ministrul a menționat că Executivul va aproba și „un sprijin, inclusiv financiar, pentru cei care, în urma acestei catastrofe, au decis să se reîntoarcă în țară și doresc să se reintegreze într-o activitate profesională”.
„Totodată, vom acoperi cheltuielile de spitalizare pentru cei care sunt acum răniți, sunt în spital și care nu sunt incluși în sistemul de asigurări sociale sau cărora costurile de spitalizare nu le sunt acoperite de autoritățile locale”, a precizat Dacian Cioloș, care a prezentat și datele actualizate privind românii afectați de cutremurul din Italia.
„Ultimele cifre pe care le avem din teren arată că avem 11 persoane decedate, avem șase persoane rănite, care sunt spitalizate, și mai avem doar un dispărut. Din fericire, ceilalți care fuseseră anunțați dispăruți — situația a fost clarificată și nu sunt probleme acolo. Sper să putem să clarificăm cât mai repede și cu acest ultim dispărut”, a anunțat premierul Cioloș.