17 iunie, 2014

Curtea Constituţională i-a răspuns premierului, care a acuzat marţi că instituţia întârzie publicarea motivării Deciziei privind Codul insolvenţei, ceea ce face ca statul să piardă bani prin care s-ar putea acoperi golurile provocate de reducerea CAS.

Premierul Ponta a vorbit luni de existenţa unei „neglijenţe grave” pe traseul CCR – Preşedinţie şi a unui „circuit de interese” care blochează Codul insolvenţei, iar marţi i-a scris preşedintelui Curţii, Augustin Zegrean, solicitându-i să trimită către preşedintele Traian Băsescu decizia privind Legea insolvenţei.

Întârzierile generează neîncasarea unor venituri, explica premierul Victor Ponta.

Guvernul: Codul ar putea aduce la buget banii pentru susţinerea reducerii CAS


Banii recuperaţi din aplicarea noilor prevederi privind insolvenţa vor putea acoperi golurile lăsate la buget de reducerea cu cinci puncte procentuale a  contribuţiilor la fondul de pensii.

Guvernul a transmis marţi un comunicat care conţine declaraţia premierului referitoare la situaţia legii:

„Vestea proasta este ca, in prezent, exista un blocaj in ceea ce priveste Codul Insolventei, care inca nu este promulgat. Daca ar fi promulgat, nu ar mai exista discutii cu privire la sustenabilitatea CAS nu doar pentru anul acesta, dar si pentru viitor. De aceea am cerut astăzi CCR să transmită președintelui motivarea în cazul Legii Insolvenței, astfel încât acesta să promulge actul normativ. Este bine pentru economie și este bine pentru buget să avem cât mai rapid promulgată noua lege. Sper că președintele nu va căuta niciun tertip să nu promulge legea, după ce va primi motivarea Curții. A venit timpul să spunem stop celor care au folosit procedura insolvenței pentru a nu își plăti datoriile”.

Comunicatul conţine şi informaţii privind datoriile către buget ale societăţilor aflate în insolvenţă: „Din date publice, este confirmat faptul ca, la finalul lunii aprilie, erau 54.200 contribuabili aflaţi în procedura insolvenţei, care aveau arierate către ANAF în valoare de 41,91 miliarde lei. Cele mai mari arierate înregistrate de contribuabili se datorează bugetului de stat (29,7 miliarde lei) şi bugetului asigurărilor sociale (8,99 miliarde lei). De asemenea, către bugetul asigurărilor sociale de sănătate se întregistrează arierate de 2,29 miliarde lei.


Din cele 41,9 miliarde de lei arierate înregistrate de către contribuabilii aflaţi in insolvenţă, la masa credală au fost înscrise arierate în valoare de 36 miliarde de lei, în jur de 86% din total”.

Preşedintele CCR: Suntem în termenul legal de redactare

Preşedintele CCR i-a răspuns prim-ministrului, chiar marţi, spunându-i că termenul legal pentru redactarea deciziilor este de 30 de zile, iar Curtea s-a pronunţat pe 21 mai anul acesta în legătură cu modificările la Codul insolvenţei.

Vă prezentăm textul integral al răspunsului trimis de preşedintele CCR – August Zegrean, premierului – Victor Ponta:

Stimate domnule prim-ministru,

Ca urmare a scrisorii dvs, înregistrată la Curtea Constituţională cu nr.2639 din 17 iunie 2014, prin care solicitaţi să dispunem măsurile corespunzătoare pentru ca decizia Curţii Constituţionale să producă efectele prevăzute de lege, vă aducem la cunoştinţă următoarele:

În şedinţa din 21 mai 2014, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.39 alin.(6), art.42 alin.(1) şi (10), art.43 alin.(2), art.48 alin.(1) şi (8), art.51 alin.(6), art.57 alin.(6), art.59 alin.(6), art.62 alin.(2), art.75 alin.(4), art.77 alin.(4), art.111 alin.(2) şi ale art.160 alin.(5) din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi ale legii, în ansamblul său, sunt constituţionale, în raport de criticile formulate.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul Deciziei nr. 283 din 21 mai 2014.

Potrivit dispoziţiilor art.60 alin.(1) teza a doua din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, termenul de redactare a actului jurisdicţional este de cel mult 30 de zile de la data pronunţării.

După redactare, decizia va fi comunicată Preşedintelui României și se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Folosesc acest prilej, domnule prim-ministru, spre a vă asigura de înalta consideraţie a Curţii Constituţionale„.

A doua oară când premierul acuză CCR din cauza Codului insolvenţei

Acesta nu este primul atac pe care Victor Ponta îl lansează împotriva Curţii Constituţionale din cauza modificărilor la Codul insolvenţei.

Pe 30 octombrie 2013, a doua zi după ce magistraţii CCR au declarat neconstituţională OUG de modificarea a Codului, premierul acuza Curtea Constituțională că sprijină evaziunea fiscală.

“Când văd companii serioase cum este Coca-Cola că plătesc taxe cu care compensăm faptul că alte firme nu plătesc taxe şi se ocupă cu evaziunea fiscală, evaziune care văd că acum e sprijinită şi de Curtea Constituţională, care nu ne lasă să combatem evaziunea fiscală, cu atât mai mult apreciez companiile serioase care plătesc taxe”, declara Victor Ponta în timpul unei vizite la fabrica Coca-Cola din Ploieşti, unde se inaugura o nouă linie de producţie.

Curtea Constituțională a decis 29 octombrie anul tecut că Ordonanța de Urgență prin care Guvernul a modificat Codul insolvenței, reglementare care s-a aplicat 4 zile, începând cu 25 octombrie, este neconstituțională.

Decizia a fost luată pe sesizarea Avocatului Poporului, singurul abilitat să verifice constituţionalitatea ordonanţelor de urgenţă.

Guvernul a modificat articolele neconstituționale şi a trimis Parlamentului un proiect de lege cu modificările la Codul insolvenţei. Legea votată a fost atacată la CCR de parlamentarii liberali, iar pe 21 mai, Curtea a declarat reglementarea ca fiind constituţională.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: