26 august, 2011

Proiectul minier de la Roşia Montană are cel puţin două probleme majore, legate de protecţia mediului şi de beneficiile scăzute ale statului român, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

Într-un interviu acordat Radio România Actualităţi, Boc a spus că ”este prost încheiat” contractul dintre stat şi compania canadiană Gabriel Resources, iar înţelegerea trebuie rediscutată urgent.

”Nu am fost şi nu sunt un fan al acestui proiect – am spus-o de foarte multe ori – dar aştept, ca lider al Guvernului, poziţia oficială a specialiştilor. Eu cred că acest proiect are cel puţin două mari probleme în acest moment, una de mediu şi aştept să văd care este soluţia specialiştilor şi ce spun ei, şi una din punct de vedere economic pentru ce înseamnă beneficiile României din acest contract. De departe, acest contract este prost încheiat, astăzi, din perspectiva interesului României. Deci, el, în această formă, nu poate fi promovat din punct de vedere economic. Adică acest contract este în defavoarea statului român şi formula actuală trebuie rediscutată, cu siguranţă”, a spus Boc, la RRA.


Cu câteva zile în urmă, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat susţienrea pentru proiectul de la Roşia Montană, pe fondul scumpirii aurului pe plan mondial.

”Acum susţin (proiectul – n.r.) mai mult ca oricând şi nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu toate monedele, inclusiv cu monedele de rezervă – dolarul, chiar euro – care au probleme de stabilitate şi de depreciere. Aş avea toată încrederea într-un euro al Statelor Unite ale Europei, însă într-un euro în care tot auzi că ba se prăbuşeşte din cauza Greciei, Portugaliei, Irlandei, Italiei, Spaniei, ca şef de stat parcă aş vrea să-mi pun ţara în siguranţă şi aş vrea să punem aur în rezerva Băncii Naţionale cât de mult putem”, a spus preşedintele, la TVR1.

El a argmentat prin faptul că în 5 ani preţul aurului a crescut de la 620 de dolari pe uncie la 1.890 de dolari, cu o perspectivă de creştere până la 2.300-2.400 de dolari pe uncie în anul 2011.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: