joi

25 aprilie, 2024

20 noiembrie, 2013

În perioada 25-27 noiembrie va avea loc la București Forumul China-CEE (țările Central și Est-Europene), ajuns la cea de-a treia ediție, după cel de la Budapesta (2011) și Varșovia(2012).

Cu această ocazie, primul ministru al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang (foto), va efectua o vizită oficială în România,

Alături de România, la acest format de dialog participă 15 prim miniștri ai țărilor din Europa Centrală și de Est – Polonia, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croația, Serbia, Muntenegreu, Bosnia și Herțegovina, Albania, Macedonia.


„La sfârşitul lunii, după 18 ani, pentru că ultima dată a fost în 1995, la Bucureşti şi doar la Bucureşti din toată Europa va fi primul ministru al Chinei, în vizită. Şi vor veni aici prim-miniştri din, cred, 15 sau 16 ţări europene”, a anunţat Victor Ponta acum o săptămână.

Din delegația chineză vor face parte și aproximativ 300 de oameni de afaceri interesați de oportunități în Europa Centrală și de est. Din partea română vor participa aproximativ 400 de oameni de afaceri, alături de alți 300 de businessmani din cele 15 state partenere.

Primele două ediții ale Forumului s-au desfășurat la Budapesta, în 2011, respectiv la Varșovia, în 2012, cu ocazia turneelor europene ale fostului premierului chinez, Wen Jiabao.

Prezent la editia din 2012, de la Varșovia, premierul de la acea dată, Mihai Răzvan Ungureanu, a propus ca a treia ediție a forumului să aibă loc la București. Inițiativa a fost susținută și de ministrul de externe Titus Corlățean care, în timpul unei vizite oficiale în China, în toamna anului trecută, a reiterat propunerea ca lucrările forumului din acest an sa aibă loc în România.


În septembrie 2012 a fost înființat, la Beijing, un secretariat special de cooperare cu tările din Europa Centrală și de Est.

La întalnire au participat reprezentanți din Romania, alături de ceilalți 15 parteneri europeni.

Linie de credit de 10 miliarde de dolari

Fostul premierul chinez, Wen Jiabao, a anunțat la summitul de la Varșovia o serie de proiectede investiții ale Chinei în Europa Centrală și de Est.   Una dintre propuneri vizează deschiderea unei linii de credit de 10 miliarde USD pusă la dispoziție de China pentru partenerii europeni.

În prezent există un decalaj destul de mare între situaţia actuală a cooperării şi necesarul real al părţilor. Astfel, spre exemplu, suprafaţa totală a celor 16 ţări ale Europei este de aproximativ 1,3 milioane de km, având o populaţie de aproximativ 123 milioane de locuitori, iar valoarea totală a schimburilor comerciale întreprinse de acestea cu China este numai cât cea a Italiei; de asemenea, suma totală a investiţiilor făcute de China în cele 16 ţări este mai mică decât cea a investiţiilor realizate în Suedia, iar investiţiile celor 16 state în China sunt mai mici decât ale Austriei. În plus, modul în care se realizează cooperarea economică şi comercială între China, România şi alte state este omogen şi nediversificat, nefiind susţinut prin proiecte de anvergură.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: