joi

23 mai, 2024

1 decembrie, 2019

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, inclusiv 500 de militari din peste 20 de ţări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave participă, duminică, începând cu ora 11:00, la parada militară organizată de Ziua Naţională a României în Piaţa Arcul de Triumf.

21 de detaşamente reprezentând ţări aliate şi partenere vor defila cu această ocazie. Este cel mai mare număr de ţări care participă la parada de Ziua Naţională a României. Detaşamentele de militari străini sunt din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA, precizează MApN.

Premiere la parada militară


Parada militară organizată la 1 decembrie 2019 aduce o serie de noutăţi.

Pentru prima dată defilează detaşamentul Comandamentului Forţelor Întrunite– structura de comandă unică, de nivel operativ, subordonată nemijlocit șefului Statului Major al Apărării, care are drept misiune planificarea și conducerea operaţiilor şi acţiunilor întrunite curente ale structurii de forțe atât pe timp de pace, cât și pe timp de război.

O altă noutate este apariția radarului mobil 3D TPS 77 – cel mai modern radar din înzestrarea Forţelor Aeriene, intrat în luna iulie  2019 în dotarea Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere „DACIA”. Radarul execută misiuni de supraveghere a spațiului aerian în cadrul misiunii de luptă pe timp de pace – Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană.


La componenta aeriană a paradei participă și avioanele de vânătoare F-16 Fighting Falcon (6 aparate, 3 formații). În luna iulie 2019, aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române au început misiunile de luptă și poliție aeriană, sub comandă NATO.

Defilarea militarilor Batalionului 300 „Sfântul Andrei” din Galați, care s-au întors în luna august a acestui an din misiune din teatrul de operații Afganistan.

Defilarea elevilor de la toate cele 5 colegii naționale militare din Armata României (Breaza, Alba-Iulia, Câmpulung Moldovenesc, Craiova și Constanța).

Defilarea militarilor din Forțele Navale care, de la 1 ianuarie 2020, vor participa la misiuni în Marea Neagră și în Marea Mediterană sub mandat NATO.

Comandantul paradei militare naționale din Bucureşti este anul acesta generalul-maior Vasile Toader, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării. El a fost primul ofițer român decorat cu medalia NATO pentru Serviciu Merituos, în anul 2005.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: