20 iulie, 2020

Începând cu anul școlar 2020-2021, în sistemul de învățământ preuniversitar vor funcționa unități de învățământ cu statut de unități–pilot și experimentale. Conform unei HG aprobate joi, prin aceste școli experimentale se pun în aplicare proiecte de cercetare educațională cu modele curriculare și de carieră didactică diferite de actualele planuri-cadru în vigoare.

Se va testa astfel impactul unor modificări sistemice și evaluările finale vor fi folosite pentru fundamentarea de politici publice la nivel național.

Derogările de la curriculumul național și de la normele în vigoare privind organizarea și funcționarea unității de învățământ vor fi realizate printr-un regulament, aprobat prin ordin al ministrului Educației și Cercetării.


Nicio școală nu va fi obligată să participe la pilotare, condiția esențială pentru a face parte din program fiind anunțarea intenției unității de învățământ, în urma hotărârii Consiliului de Administrație și doar după avizul consiliului profesoral, al consiliului școlar al elevilor și al consiliului reprezentativ al părinților.

Lista acestor unități de învățământ preuniversitar ce vor funcționa ca unități-pilot, experimentale și de aplicație se va aproba până cel târziu la data de 15 august 2020, ceea ce înseamnă că timpul rămas pentru ca părinții să ia o decizie în cunoștință de cauză.

Metodologia de înființare și funcționare a școlilor–pilot urmează să fie și ea elaborată și va cuprinde șapte componente:

  • modalitatea prin care unitățile de învățământ preuniversitar pot solicita dobândirea acestui statut;
  • criteriile de selecție;
  • modelele curriculare și de carieră didactică;
  • structura de personal și modalitățile de organizare a normei de muncă pentru personalul didactic și nedidactic;
  • mecanismele de finanțare;
  • mecanismul de monitorizare și evaluare;
  • alte reglementări necesare înființării și funcționării, inclusiv Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar cu statut de unități-pilot, experimentale și de aplicație (până la data de 1 august 2020).


Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: