luni

22 aprilie, 2024

13 ianuarie, 2016

inflatie negativaPotrivit datelor oficiale comunicate de Institutul Național de Statistică, prețurile au crescut în luna decembrie 2014 cu doar 0,11% față de luna anterioară, ceea ce a consfințit o premieră istorică – înregistrarea unei inflații negative de -0,93% decembrie 2015 față de decembrie 2014 și de -0,59% pe întregul an 2015 în raport cu 2014.

Aceste valori au fost calculate potrivit metodologiei naționale și diferă ușor de cele stabilite pe baza metodologiei armonizate le nivel european care asigură comparabilitatea între țări și constituie indicatorul de creștere a prețurilor luat în considerație pentru îndeplinirea criteriilor de la Maastricht. Prin urmare, la Eurostat au fost comunicate valorile de -0,7% pentru inflația la finalul anului și -0,4% pentru inflația medie anuală.

tabel1De remarcat, dacă privim evoluția în timp a inflației, ar fi două aspecte. Primul, România a ajuns la finalul unui proces dificil de dezinflație și ar fi bine să nu mai reintre niciodată în cercul vicios al creșterii prețurilor la competiție cu creșterea salariilor și pensiilor. Al doilea, diferența dintre indicele național și cel de uz internațional s-a redus după ce explodase în 2012 și se îndreaptă din nou spre apropierea valorilor din anii 2010 – 2011.


În ceea ce privește influența externă, trebuie semnalat că o cincime din scăderea generală a prețurilor s-a datorat reducerii continue a prețului petrolului pe plan internațional, reducere mult mai pronunțată decât majorarea valorii dolarului în raport cu euro ( și, implicit în raport cu leul, care a rămas stabil față de moneda unică europeană).

Concret, este vorba despre o contribuție la IPC de -0,19%, dar la aceasta s-a adăugat și o influență semnificativă indirectă, prin reducerea costurilor de transport ale mărfurilor și ale costurilor la anumite servicii. Asta deoarece combustibilii s-au ieftinit cu 2,34% pe parcursul lui 2015, continuând trendul de aproape minus două procente din 2014.

Una peste alta, valoarea de inflație CORE 2, respectiv creșterea prețurilor aflată sub influența politicii monetare a fost în decembrie 2015 de +0,23%. Ceea ce ar fi echivalentul anual al plasării foarte aproape și ușor peste ținta fixată de Banca Națională, respectiv 2,5% pe an plus/minus un punct procentual pentru IPC, care descrie creșterea generală a prețurilor.

tabel 2Stabilizarea după șocul indus de diminuarea masivă a TVA ( de la 24% la 9%) pentru produse care însumează aproape 30% din coșul de consum a fost remarcabilă, mai ales în condițiile suprapunerii cu creșterea semnificativă a veniturilor populației.


Se poate vedea ușor acest din evoluția inflației pe parcursul anului 2015.

tabel 3
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Cu toate acestea, va mai trebui traversat un hop în prima parte a lui 2016, când nu este exclusă doborârea recordului de -1,87% înregistrat în august 2015, ca evoluție a prețurilor față de aceeași lună a anului precedent.

Și alt hop în parte a doua anului (electoral), când se va merge, în sens invers, (să vedem cât de) mult peste nivelul maxim al aceluiași indicator lunar, consemnat în mai 2015.

Asta în condițiile în care deja se reiterează scăderea de TVA, cu amplitudine mai mică, de patru puncte procentuale, de la 24% la 20%, dar pe o scară mult mai mare, întrucât vizează toate categoriile de mărfuri și servicii care rămăseseră cu cota standard.

La care se vor adăuga majorarea pensiilor, chiar de la începutul anului, și cea a salariului minim, de la 1 mai. Cel puțin deocamdată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: