joi

20 ianuarie, 2022

Premieră: Guvernul înființează Poliția animalelor

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 august, 2020

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat marți proiectul unei Ordonanțe de Urgență prin care este înființată, în premieră în România, Poliției Animalelor. Ministrul Vela a anunțat lansarea în dezbatere publică a proiectului și a prezentat principalele prevederi ale acestuia.

Poliția Animalelor va avea atribuții inclusiv în ceea ce privește animalele sălbatice și va fi în subordinea Poliției Române.

Pentru verificarea sesizărilor privind animalele aflate în situație de pericol și în scopul cunoașterii situației de fapt, Poliția animalelor va primi dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal în situație de pericol.


Polițiștii pot folosi forța și mijloacele din dotare, în mod adecvat și proporțional, pentru a pătrunde în spațiile în care se află animalele aflate în astfel de situații, prevede proiectul. Acțiunile polițiștilor, inclusiv cele de pătrundere, pot fi înregistrate cu mijloacele audiovideo sau foto din dotare, fără consimțământul persoanelor.

(Consultați AICI proiectul de OUG)

Proiectul de Ordonanță de Urgență modifică Legea 205/2014 de protecție a animalelor și mai prevede că vor fi transferați, fără examen sau concurs, angajați de la Autoritatea Sanitar Veterinară în noua structură.

Ce se înțelege prin situația de pericol pentru animale:

  • rănirea sau schingiuirea animalelor;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  • prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit proiectului, polițiștii vor putea interveni dacă vor constata existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă din:

  • constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
  • declarațiile persoanelor implicate în activitățile prevăzute la alin.(2) sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;
  • înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;
  • înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau postărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă;
  • fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.

Totodată, în cazurile în care nu s-a putut interveni la timp pentru salvarea animalelor, se prevede: „În situația în care este necesară curmarea suferințelor fizice inutile ale animalului rănit, serviciile publice, prin medici veterinari, efectuează eutanasia acestuia la fața locului”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr