marți

28 iunie, 2022

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 ianuarie, 2021

Uniunea Europeană va deveni acționar, pentru prima dată în istorie, în startup-uri de tehnologie, în urma creării unuia dintre cele mai mari fonduri de investiții din Europa, scrie Bloomberg.

European Innovation Council Fund, cu un buget de circa 3 miliarde de euro, are rolul de a umple un gol ”critic” din ecosistemul de finanțare a tehnologiilor de ultimă generație și de a le da șansa startup-urilor din acest domeniu de a-și dimensiona ideile la un nivel comercial pentru a concura mai ușor cu competitorii din SUA și Asia.

Fondul va finanța companii din domenii precum sănătate, sustenabilitate și metode avansate de producție prin intermediul de granturi sau prin intrarea în acționariatul startup-urilor aflate la început de drum. Pachete de acțiuni pe care le va prelua UE vor varia între 10% și 25%, iar valoarea finanțărilor poate ajunge și până la 15 milioane de euro.


Firmele de venture capital, cele care finanțează în mod obișnuit astfel de companii, au în Europa fonduri de investiții de dimensiuni mai mici în comparație cu piața americană, iar investitorii își asumă mai puține riscuri, potrivit unor oficiali europeni. De asemenea, fondurile de investiții au un orizont de timp definit în care trebuie să genereze profit pentru investitorii săi.

Prin finanțarea directă a descoperirilor științifice până în punctul în care acestea devin viabile pentru investitorii tradiționali, UE își propune să își asume acest risc, ceea ce va atrage în timp și alți investitori în aceste proiecte.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În prezent, UE finanțează companiile de tehnologie prin intermediul granturilor oferite de Comisia Europeană și prin Fondul European de Investiții, care finanțează și fonduri de investiții de tip venture capital. Comisia nu își propune să direcționeze fonduri din această zonă către noul proiect, însă această formă de finanțare directă a companiilor din tehnologie îi permite să evite comisioanele și taxele asociate fondurilor de investiții de tip venture capital.

Prima investiție a noului fond UE s-a concretizat printr-o rundă de finanțare de 15 milioane de euro pentru startup-ul francez CorWave, care dezvoltă un device pentru cei care se confruntă cu probleme cardiace.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: