joi

18 aprilie, 2024

27 martie, 2017

Curtea Constituțională a României a sesizat Inspecția judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cerând verificarea și sancționarea disciplinară a „conduitei” judecătorului Ciprian Coadă (foto).

Magistratul a criticat într-o publicație de specialitate, juridice.ro,  decizia CCR privind conflictul juridic de natură constituțională dintre guvern și DNA.

„Având în vedere dispozițiile art.44 alin.(3) și art.45 alin.(2) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constituțională a sesizat  în legătură cu conduita pe care domnul Ciprian COADĂ, judecător la Curtea de Apel Constanța – Secția penală, a ales să o adopte în mod public față de soluția pronunțată de Curtea Constituțională prin Decizia nr.68 din 27 februarie 2017 referitoare la cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.181 din 14 martie 2017”, a anunțat un comunicat CCR.


Este prima oară când CCR sesizează Inspecția Judiciară, iar dacă CSM va considera că judecătorul se face vinovat de o abatere, el poate fi sancționat disciplinar și riscă inclusiv excluderea din  magistratură. 

Ce acuză magistrații CCR – un comentariu într-o revistă de specialitate

Pe 27 februarie, CCR a decis, pe sesizarea făcută președintele Senatului, că DNA a declanșat un conflict între instituții atunci când a încpeut ancheta privind OUG 13 (de modificare a codurilor penale).

Judecătorul Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța, a fost unul dintre magistrații care au comentat pe marginea controversatei decizii – el a publicat pe site-ul juridice.ro un comentariu intitulat „Ordinea de zi: în căutarea prestigiului pierdut”, în care vorbește despre un complot împotriva statului de drept și acuză CCR că „se transformă, din păcate, în instrumentul unor interese de grup”.

De asemenea, judecătorul atrăgea atenția în respectivul comentariu că CCR „nu îşi poate subordona instituţiile statului, devenind o a patra putere, intervenind în procesul de aplicară unitară a legii, substituindu-se Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sub pretextul interpretării conforme a legii cu Constituţia şi impunând chiar Parlamentului, ca unică autoritate legiuitoare a ţării, cum anume să legifereze, când şi în ce condiţii, sub acoperirea aceluiaşi pretext.”

Inspecția Judiciară anchetează și declarațiile procurorilor Augustin Lazăr și Codruța Kovesi


Reamintim că Inspecția Judiciară efectuează verificări prealabile și în legătură cu declarațiile procurorului general al României – Augustin Lazăr – și ale șefei DNA – Laura Codruța Kovesi – pe marginea OUG 13/2017.

Această verificare se face în urma unei sesizări depuse de Răzvan Savaliuc, de la luju.ro, care invocă obligația de rezervă a magistraților.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: