cursdeguvernare

marți

1 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Preluarea de către compania americană Carlyle a 19 concesiuni petroliere ale OMV Petrom – sub lupa Consiliului Concurenţei

27 decembrie, 2016

sonda-forajConsiliul Concurenţei (CC) analizează tranzacţia prin care Mazarine Energy România SRL preia toate drepturie şi obligaţiile care decurg din 19 acorduri petroliere de concesiune deţinute de OMV Petrom, împreună cu bunurile, drepturile reale şi angajaţii implicaţi în exploatarea câmpurilor petrolifere, potrivit unui comunicat CC.

Mazarine Energy România SRL este controlată indirect de fonduri de investiții administrate de compania americană Carlyle Group, unul dintre cei mai mari administratori de active alternative la nivel mondial.

Cele 19 zăcăminte au avut în 2015 o producţie zilnică totală de aproximativ 1.000 bep/zi, reprezentând sub 1% din producţia zilnică a OMV Petrom, potrivit unui comunicat al companiei de la data anunțării tranzacției.


„În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), operaţiunea propusă este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei. Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, se mai arată în comunicatul Consiliului Concurenţei.

Grupul Carlyle controlează în România circa 36 de companii active în diverse sectoare economice: producţia de generatoare industriale şi motoare electrice, produse alimentare congelate, refrigerate şi gata preparate, cercetare în domeniul dezvoltării studiilor clinice, administrării acestora şi al serviciilor post-omologare, producţia şi decorarea recipientelor de sticlă de lux, producţia de covoare ţesute pentru spaţii rezidenţiale şi comerciale, servicii de traducere, dublare şi subtitrare pentru radiodifuzori, management pentru soluţii hardware, software pentru industria dentară, producţia de metal şi pulberi ceramice, producţia de rumeguş şi alte produse de lemn pentru industria DIY şi alte sectoare industriale, etc..

OMV Petrom a anunţat pe 17 octombrie că a convenit transferul a 19 zăcăminte petroliere onshore, a trei instalaţii pentru reparaţii capitale şi a echipelor aferente către Mazarine Energy Romania. Compania nu a precizat care a fost valoarea tranzacţiei, precizează Agerpres.

„Se estimează că finalizarea tranzacţiei va avea loc la sfârşitul trimestrului IV din 2016, când Mazarine Energy România va prelua rolul de operator al zăcămintelor şi angajator al celor peste 200 de salariaţi ai OMV Petrom din prezent. Mazarine a identificat o serie de oportunităţi de optimizare a producţiei şi lucrări de reparaţii capitale, care vor determina o creştere a producţiei. În plus, sunt planificate campanii de achiziţie seismică pentru a identifica structuri care nu au fost încă forate.


„Cele 19 zăcăminte fac parte dintr-un pachet de zăcăminte selectate în 2014 pentru a fi transferate, ca parte a programului de optimizare a portofoliului. În 2015, cele 19 zăcăminte au avut o producţie zilnică totală de aproximativ 1.000 bep/zi, reprezentând sub 1% din producţia zilnică a OMV Petrom”, se arată într-un comunicat al Petrom, remis la acea dată, citat de Agerpres.

Fondurile pentru tranzacţie vor proveni din linia de capital de 500 milioane dolari furnizată de Carlyle International Energy Partners, un fond de 2,5 miliarde dolari care investeşte în explorare şi producţie de petrol şi gaze, rafinare şi marketing, servicii la zăcăminte petroliere la nivel internaţional, şi în rafinare şi marketing în Europa, Africa, America latină şi Asia.

„Având în vedere actualul context al petrolului, facem eforturi pentru a ne creşte eficienţa şi pentru a genera mai multă valoare. Măsurile vizează şi optimizarea portofoliului, ceea ce ne permite să simplificăm operaţiunile şi să ne concentrăm pe creşterea profitabilităţii din zăcămintele rămase”, a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil cu activităţile de upstream, citat în comunicatul companiei.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: