sâmbătă

25 mai, 2024

16 mai, 2012

Guvernul va returna contribuţiile la sănătate oprite eronat numai pensionarilor de la care s-au luat banii, dar în cazul decesului acestora urmaşii nu vor primi sumele, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, după ce Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru plata acestor sume – anunţă AGERPRES.

Ea a arătat că nici în cazul în care un pensionar are datorii la stat, acestea nu grevează asupra urmaşilor săi, în cazul decesului titularului.

„Aşa cum noi nu transferăm debitul pensionarului asupra moştenitorului, nici această sumă care se cuvine titularului nu va fi transferată moştenitorilor”, a explicat ministrul.


Guvernul ia în calcul şi posibilitatea să comaseze anumite tranşe de CASS returnat, pentru ca titularii să primească mai repede banii, a susţinut ministrul de resort.

„În măsura posibilităţilor, se poate face. Ideea a fost să dăm aceşti bani odată, dar după cum vedeţi în fiecare zi găsim alte şi alte găuri în bugetul de stat, aşa încât este foarte greu”, a susţinut Mariana Câmpeanu.

De asemenea, sumele returnate pensionarilor drept CASS perceput eronat vor fi impozitate în cazul persoanelor cu pensii peste 1.000 de lei.

„Persoanele care au sub 1.000 de lei vor primi exact suma rezultată din calcul, iar pentru cei care au pensii peste 1.000 de lei acolo se calculează ca peste tot – întâi contribuţia, apoi se calculează impozitul”, a spus Câmpeanu.


Astfel, cei cu pensii între 740 de lei şi 1.000 de lei primesc tranşe lunare de până în 41 de lei înapoi, iar ceilalţi tranşe de 34 de lei, „pentru că este această mică diferenţă de impozit”, a precizat ministrul.

Guvernul a adoptat, miercuri, în şedinţă, o ordonanţă de urgenţă prin care pensionarilor cărora li s-au reţinut eronat sume drept CASS li se restituie banii în tranşe lunare.

„În legătură cu OUG privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii la asigurările de sănătate, acest lucru se va efectua pentru sumele reţinute în perioada ianuarie-martie 2011 în tranşe lunare egale în perioada iunie-august 2012. Pentru sumele reţinute în perioada aprilie 2011-aprilie 2012, restituirea se realizează până la 31 decembrie 2013 printr-o hotărâre de guvern care va aproba graficul şi modalitatea de restituire”, a precizat ministrul Muncii.

Ea a menţionat că Guvernul dispune momentan de banii necesari returnării CASS doar pentru tranşele din iunie-august 2012.

„Pe măsură ce am constatat ceea ce există la ora actuală în bugetul ministerului Muncii şi în bugetul de stat, nu avem sume prevăzute decât pentru perioada iunie-august şi în continuare suntem în căutarea acestor sume pentru acoperirea restului de bani pentru restituirea contribuţiilor de asigurări sociale”, a spus Câmpeanu.

Potrivit actului normativ, pensionarii nu trebuie să facă cereri de restituire a sumelor.

„Această restituire se va face automat prin taloanele de pensii, pensionarii nu trebuie să facă nicio cerere”, a sus Mariana Câmpeanu.

Potrivit notei de fundamentare a OUG, pentru returnarea CASS către pensionari, bugetul asigurărilor sociale de sănătate va pierde în anul 2012 suma de 286,1 milioane de lei, iar în 2013 suma de 1,24 miliarde de lei.

Statul va primi în schimb ca impozit pe venit de la pensionari 26,3 milioane de lei în 2012 şi 114 milioane de lei în 2013, aferenţi restituirii de CASS.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: