Parlamentul European votează joi trei propuneri legislative ale Comisiei Europene folosind în premieră o procedură care permite votul de la distanță.
Sesiunea extraordinară din 26 martie a fost convocată pentru adoptarea rapidă a legislației ce va permite măsuri active de contracarare a consecințelor socio-economice provocate de pandemia coronavirus.
Ce votează Parlamentul European
Prima propunere care se votează joi se referă la utilizarea a 37 de miliarde de euro din fondurile europene structurale nerambursabile pentru a sprijini statele membre în criza generată de coronavirus.
Cea de-a doua măsură se referă la extinderea domeniului de aplicare a Fondului de Solidaritate al UE destinat catastrofelor naturale și pentru gestionarea crizelor din domeniul sănătății; suma disponibilă este de 800 de milioane de euro.
Cea de-a treia propunere prevede măsuri specifice de protejare a companiilor aeriene; astfel, se suspendă regula care obligă companiile aeriene să folosească cel puțin 80% din timpii aeroportuari alocați pentru a nu pierde acei timpi.
Marian-Jean Marinescu explică importanța sectorului transporturi
În legătură cu această propunere a Comisiei, Marian Jean Marinescu, coordonator al Grupului PPE din comisia de transport, afirmă: ”Dorim să evităm situația în care zborurile să se desfășoare fără pasageri, sau cu zboruri la jumătate de capacitate. În acest mod contribuim și la protecția mediului și ridicăm și presiunea care apasă pe sectorul aviatic în această perioadă de criză”, a afirmat Marian-Jean Marinescu, purtător de cuvânt al PPE pe probleme de transport și turism, înainte de votul asupra reglementării care permite liniilor aeriene să își păstreze intervalele orare de zbor în perioada în care multe curse aviatice sunt anulate.
”Industria aviatică traversează o criză fără precedent și are nevoie de măsuri urgente și eficiente”, spune Marinescu. Grupul PPE susține extinderea perioadei de aplicare a excepției temporare până la data de 24 octombrie 2020. ”Este un semnal important pe care îl transmitem transportatorilor aerieni”, explică europarlamentarul PPE.
”E vorba în primul rând de liniile aeriene mici care sunt sub o enormă presiune. Este momentul să ne gândim cum le putem ajuta pe acestea și în viitor. Aeroporturile și micile afaceri care depind de aviație, industriile transportului și turismului pe ansamblu au nevoie de măsuri de sprijin pentru a reduce povara generată de coronavirus”, precizează Marian-Jean Marinescu.
”În această situație este nevoie și de propuneri rapide pentru transportul maritim și cel rutier, de exemplu. Trebuie să ne asigurăm că bunurile, în special cele esențiale- mâncare sau provizii medicale, circulă liber și sunt disponibile cetățenilor”, încheie europarlamentarul PPE.
”Măsuri speciale în vremuri speciale”
Grupul PPE din Parlamentul European a sprijinit procedura de urgență, înțelegând nevoia unor măsuri speciale în vremuri speciale.
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a afirmat: ”Parlamentul European trebuie acum, mai mult ca oricând, să funcționeze. Democrația nu ia o pauză în vremuri grele, ci își adună puterile pentru a învinge.”
Grupul a decis să nu depună amendamente la propunerile Comisiei, pentru a facilita astfel adoptarea urgentă a măsurilor necesare pentru combaterea efectele crizei Covid-19. ”Cu acest vot în Parlamentul European, Grupul PPE se va asigura că fonduri suplimentare vor fi disponibile pentru regiunile afectate, iar liniile aeriene vor primi un indispensabil spațiu de manevră. Pentru a atenua impactul acestei crize vrem să ne asigurăm că economia Europei va supraviețui acestei încercări și că va putea să revină, în cel mai scurt timp posibil, la o funcționare normală. În acest scop, suntem gata să dezvoltăm instrumentele necesare pentru a preveni un șoc economic. Suntem uniți și solidari cu toți cei afectați de criză și suntem gata să dezvoltăm măsurile necesare”, asigură grupul PPE.