miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 martie, 2017

Joseph Daul

Partidul Popular European a adoptat miercuri, în prima zi a Congresului din Malta, o rezoluție în care afirmă că scandalurile de corupție care implică persoane din partidele afiliate PPE din diverse țări europene nu vor mai fi tolerate.

Potrivit Euractiv, liderii familiei politice de centru-dreapta s-au angajat ca lupta împotriva corupției ”să fie pe cel mai înalt plan al agendei instituțiilor europene dar și al membrilor familiei politice PPE”

PPE privește corupția drept ”o gravă injustiție socială” prin care sunt drenate fonduri publice și resurse spre ”beneficiari abuzivi sau ilegali în defavoarea plătitorilor de taxe și a celor mai defavorizati membri ai societății”.


”Nu vom mai tolera, nu vom mai accepta niciun tip de corupție în rândurile noastre”, precizează rezoluția.

Potrivit Euractiv, scandalul provocat de anchetarea lui Francois Fillon a provocat nemulțumire în familia PPE, dar niciun lider al familiei politice nu și-a anunțat retragerea suportului pentru candidatul de centru-dreapta la alegerile prezidențiale din Franța.

Surse din cadrul PPE au declarat Euractiv că liderii familiei politice sunt deciși ”să lămurească lucrurile” cu câteva formațiuni politice afiliate din statele Balcanice și din state non-EU precum  Moldova, Georgia și Ucraina.

În România, 4 partide sunt afiliate PPE: PNL, UDMR, PNȚ-CD și PMP.


Întrebat de Euractiv dacă rezoluția se referă la cazuri concrete, liderul PPR Joseph Daul a explicat că documentul este unul general, care nu se referă la persoane anume. Liderul PPE a recunoscut însă că, la fel ca alte grupuri politice din Parlamentul European, PPE nu a fost imun la corupție.

”Am conștientizat problema, ne asumăm răspunderea și ne vom ocupa de asta”, a precizat Joseph Daul, care a mai anunțat că formațiunea politică lucrează la elaborarea unui cod etic care va conține pedepse clare ce vor fi aplicate indiferent de persoana care încalcă regulile.

Președintele PPE a lansat un avertisment special partidelor afiliate din statele balcanice. ”Când vine vorba de corupția din Balcani sau din alte câteva state, e clar că justiția nu este independentă și flagelul nu poate fi combătut eficient. Asta mă îngrijorează, asta îngrijorează PPE. Nu trebuie să ne temem să atacăm această problemă. Nu este treaba mea să arăt cu degetul, dar acolo unde sunt dubii că sistemul judiciar are probleme noi trebuie să fim mult mai fermi”, a afirmat Joseph Daul.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: