miercuri

17 aprilie, 2024

29 aprilie, 2018

Preşedintele iranian Hassan Rouhani i-a declarat duminică omologului său francez, Emmanuel Macron, că acordul nuclear din 2015 între Iran şi marile puteri internaţionale (SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania) nu este negociabil, informează AFP, citată de Agerpres.

AFP preia de pe site-ul de internet al preşedinţiei de la Teheran declaraţia că „Iranul nu va accepta nicio restricţie în afara angajamentelor sale”, după 2025.

„Acordul nuclear sau orice alt subiect sub pretextul acestuia nu este negociabil în niciun fel”, a afirmat Rouhani.


Sâmbătă şi duminică, dosarul nuclear iranian a fost discutat telefonic de premierul britanic Theresa May cu Macron şi cu cancelarul german Angela Merkel. Potrivit AFP, Londra, Parisul şi Berlinul şi-au reafirmat susţinerea pentru acordul care prevede îngheţarea programului iranian de înarmare nucleară, în schimbul suspendării unor sancţiuni economice.

May a discutat la telefon cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel şi au convenit că acordul ar putea să fie necesar să fie lărgit la programul balistic, la ce se va întâmpla atunci când documentul expiră şi la activităţi destabilizatoare iraniene în regiune, se arată într-un comunicat citat de Reoters și preluat de News.ro.

”Ei s-au angajat să continue să coopereze îndeaproape, şi cu Statele Unite, cu privire la modul în care să răspundă diverselor provocări pe care le reprezintă Iranul – inclusiv la probleme pe care le-ar putea acopri un nou acord”, precizează Downing Street.

Londra face acest anunţîn contextul în care preşedintele american urmează să hotărască pe 12 mai dacă ”rupe” acordul în dosarul nuclear iranian şi reintroduce sancţiunile economice impuse teheranului ridicate.


Liderii europeni încearcă să îl convingă pe preşedintele american Donald Trump să nu retragă Statele Unite din acord. Subiectul a fost discutat săptămâna aceasta chiar la Casa Albă de Macron, apoi de Merkel. Trump a promis că îşi va preciza poziţia până pe 12 mai, iar duminică, consilierul său pentru securitate naţională, John Bolton, a declarat că preşedintele nu a luat încă nicio decizie

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: