vineri

12 aprilie, 2024

13 mai, 2011

„Exista unanimitate in sustinerea ideii ca libera circulatie a persoanelor este una dintre realizarile principale ale UE care trebuie pastrate. Pentru a o pastra, avem nevoie sa consolidam frontierele externe si sa interzicem controalele nationale, cu exceptia unor conditii foarte stricte.” – a declarat Sandor Pinter, ministrul Ungar de interne, la finele reuniunii ministrilor de interne din ţările UE.

Poziţia comună pe care reuniunea a conturat-o a fost că măsura de reinstitutire a controalelor la frontierele din interiorul Schengen trebuie să fie una exceptională şi dictată doar de crize sistemice.

Las rândul său, ministrul francez de interne, Claude Gueant, a precizat că ţara sa e in asentimentul consensului la care miniştrii de interne au ajuns, deşi Franta a fost, alături de italia, ţara care a pus prima problema reintroducerii controalelor la frontieră, sub presiunea imigraţiei de după revoltele din Africa de Nord. Franta vrea sa apere Schengen. Spatiul este amenintat de fluxuri de imigratie care sunt din ce in ce mai importante, iar noi trebuie sa le evitam, pentru ca in situatii dificile exista reactii ale tarilor. Pentru clauzele de salvgardare, care ar putea permite reintroducerea temporara a controalelor in cazuri exceptionale, trebuie stabilite criterii, proceduri pentru a impiedica luarea unor decizii unilaterale”, a mai spus Claude Gueant.


Necesitatea ridicării problemei frontierelor din interiorul UE a fost dictată de decizia guvernului danez care a anunţat, miercuri, că a făcut o concesie Partidului Popular Danez (de extremă dreapta) şi a decis instituirea controalelor la granizele sale cu Suedia şi Germania. Franţa şi Germania au protestat şi au cerut Comisiei Europene supravegherea guvernului danez.

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: