Parlamentul European şi-a adoptat joi poziţia de negociere (cu 540 de voturi „pentru”, 119 „împotrivă” şi 31 abţineri) cu privire la propunerea de certificat în baza căruia va fi ”facilitată liberă circulaţie” în Europa în noul sezon turistic.
Europarlamentarii au schimbat denumirea actului, denumindu-l „certificat UE Covid-19” stabilind un termen unic de valabilitate de 12 luni.
Documentul, în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcţie de caz, că aceasta a fost testată, recent, și rezultatul este negativ, sau s-a imunizat pe cale naturală după o infecţie cu virusul.
Parlamentul a mai decis că certificatele UE Covid-19 nu vor servi drept document de călătorie şi nici nu vor deveni o condiţie prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulaţie.
(Citiți și:”Studiu MIT: Purtarea măștii și distanțarea socială în spații deschise nu au niciun sens”)
Atât Parlamentul, cât şi Consiliul sunt acum gata să înceapă negocierile. Obiectivul este de a se ajunge la un acord înaintea sezonului turistic de vară.
Titularii unui certificat UE Covid-19, a decis Parlamentul European, nu ar trebui să facă obiectul unor restricţii de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea. Pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate, dar şi din motive economice, ţările membre UE ar trebui „să asigure teste universale, accesibile, în timp util şi gratuite”.
Parlamentul a decis că certificatul UE funcţionează în paralel cu orice iniţiativă instituită de statele membre, care ar trebui să respecte, de asemenea, acelaşi cadru juridic comun.
(Citiți și:”Circa 73.000 de companii ar urma să beneficieze de granturile pentru HoReCa”)
Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Janssen).
Va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă, de asemenea, certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru vaccinurile enumerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru utilizare de urgenţă.