14 septembrie, 2019

Comisia Europeană consideră, într-un punct de vedere trimis Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), că înfiinţarea de către puterea PSD-ALDE a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) încalcă legislaţia europeană. Concret, este vorba despre articolul 19 din Tratatul Uniunii Europene şi articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consacră cerinţa de independenţă a instanţelor.

Practic, CE spune că Secţia Specială nu prezintă garanţii de independenţă, scrie G4Media, care a consultat un document referitor la argumentarea Comisiei.

Efectele nocive ale înfiinţării SIIJ, în opinia CE: efect inhibator asupra magistraţilor, aparenţa influenţelor şi presiunilor exterioare asupra instanţelor, afectarea încrederii cetăţenilor în Justiţie.


Argumentele Comisiei:

  • Comisia precizează că nu ar fi avut probleme cu înfiinţarea unui nou parchet specializat în România dacă ar fi existat o „justificare obiectivă şi plauzibilă” sau „motive plauzibile legate de buna administrare a justiţiei”. PSD-ALDE nu a justificat credibil nevoia unei astfel de Secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor.
  • Nu există statistici sau studii care să ateste un grad mare de infracţionalitate în rândul magistraţilor, astfel încât Guvernul să fi fost nevoit să înfiinţeze un astfel de parchet specializat ca să combată criminalitatea din cadrul acestei categorii profesionale. Ba dimpotrivă, înfiinţarea SIIJ aduce, în opinia CE, „prejudicii grave de imagine magistraţilor, ceea ce va afecta încrederea cetăţenilor în justiţie”.
  • CE atrage atenţia că CSM a dat aviz negativ înfiinţării Secţiei Speciale.
  • Specializarea anchetatorilor pe categorii de persoane nu aduce un plus de calitate investigaţiilor.
  • Există suspiciunea că Secţia Specială a fost făcută tocmai ca să transfere dosare sensibile de la DNA la SIIJ, „care ar putea fi mai predispusă intervenţiilor şi presiunilor exterioare, de ordin politic, decât o instituţie consacrată şi consolidată în timp precum DNA”. CE face trimitere, fără să nominalizeze, la încercări ale SIIJ de a prelua dosare de la DNA precum cazul Tel Drum în care este investigat fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

Dosarul de la CJUE în care Comisia și-a trimis punctul de vedere

Forumul Judecătorilor şi Mişcarea pentru apărarea statutului procurorilor au cerut, în cadrul unor procese deschise în țară, sesizarea CJUE pentru a lămuri dacă existența SIIJ este compatibilă cu legislația UE sau afectează independența magistraților.

Dacă instanţa europeană de la Luxembourg declară faptul că Secţia specială încalcă legislaţia europeană, ea va trebui desființată, altfel va fi activat articolul 7 din Tratatul UE, care poate duce la suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul European.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: