marți

28 mai, 2024

8 septembrie, 2019

UPDATE. Guvernul confirmă organizarea ședinței de guvern, punct aflat în programul oficial al premierului Dăncilă pentru ziua de luni.

Pe ordinea de zi a ședinței se află 4 proiecte de hotărâri de guvern, un Memorandum și o serie de Note.

Știrea inițială.


Premierul Viorica Dăncilă a convocat pentru luni prima şedinţă de Guvern, după ce miniştrii ALDE au demisionat, anunță Mediafax, care citează surse politice.

Pe ordinea de zi ar putea fi OUG pentru prelungirea termenului de înscriere la vot al românilor din Diaspora, ordonanță dată drept exemplu de premierul Viorica Dăncilă, săptămâna trecută, atunci când l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că nu poate da ordonanţa, deoarece activitatea guvernului este blocată.

Guvernul Dăncilă nu s-a mai reunit în ședință după demisiile miniștrilor ALDE. Potrivit surselor Mediafax, o şedinţă de guvern urmează să aibă loc luni, în jurul orei 16:00, înainte de CEx-ul PSD. Ședința are probleme de legalitate ridicate de ieșirea ALDE de la guvernare și de refuzul președintelui de a numi interimari pe posturile lăsate libere de ALDE.

În prezent, trei ministere au rămas fără conducere: ministerul Mediului, al Energiei şi al Relaţiei cu Parlamentul. Miniştrii ALDE Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton au demisionat din funcţie pe 27 august, după decizia lui Călin Popescu Tăriceanu de a ieşi de la guvernare.


Ramona Mănescua rămas, însă, la ministerul de Externe.

Klaus Iohannis a anunţat, joi, că respinge cele trei propuneri de miniştrii interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la relaţia cu Parlamentul. Şeful statului a susţinut sătpămâna trecută că nu acceptă nici remanierile propuse de Viorica Dăncilă, fiind o guvernare „haotică, incompetentă şi coruptă”.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR pentru a reclama un conflict între guvern şi Administraţia Prezidenţială. CCR a stabilit ca părţile implicate în conflictul juridic între guvern şi Administraţia Prezidenţială să transmită punctele de vedere până pe 11 septembrie.

Fostul premier Victor Ponta a anunțat, după ieșirea de la guvernare a ALDE, că activitatea guvernului este blocată. După retragerea ALDE de la guvernare, structura guvernului s-a schimbat iar premierul trebuie să primească de la Parlament un vot de aprobare a schimbării structurii executivului.

În paralel, PNL a anunțat că va depune o ,oțiune de cenzură, dar demersul încă nu s-a concretizat.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: