miercuri

24 aprilie, 2024

14 octombrie, 2015

APTOPIX Russia Georgia South Ossetia
Trupe ruseşti mobilizate în conflictul din 2008, cu Georgia

Procurorul şef al Curţii Internaţionale de Justiţie, Fatou Bensouda, a anunţat, potrivit BBC, că intenţionează să investigheze forţele armate ale Rusiei şi Georgiei în legătură cu comiterea unor posibile crime de război.

Ancheta ar viza conflictul de 5 zile din Osetia de Sud, desfăşurat în 2008 între Rusia şi Georgia.

Fatou Bensouda a afirmat că deţine probe care sugerează că forţele militare ale Osetiei de Sud au omorât aproximativ 113 civili de etnie georgiană, iar ambele tabere implicate în conflict au ucis membri ai forţelor de menţinere a păcii.


“Armata rusă ar putea fi implicată în acele acţiuni”, a precizat Fatou Bensouda.

Conflictul din 2008 a debutat după încercarea Georgiei de a recupera teritoriul Osetiei de Sud. Trupele ruseşti au reacţionat imediat, recucerind teritoriul şi avansând suplimentar în teritoriul georgian, oprindu-se în vecinîtatea capitalei, Tbilisi.

Aproximativ 1.000 de persoane au fost omorâte iar zeci de mii de persoane din zona de conflict au fost forţate să se refugieze.

Curtea Internaţională de Justiţie a anunţa marţi că deţine probe că armatele implicate în conflictul din 2008 au ucis membri ai forţelor de menţinere a păcii, acţiune considerată crimă de război.


Potrivit unei declaraţii oficiale citate de BBC, obuze lansate de Osetia de Sud au ucis 2 georgieni membri ai forţelor de menţinere a păcii, iar armata georgiană a omorât 10 ruşi membri ai forţelor de menţinere a păcii şi au distrus o unitate medicală.

Procurorii au mai anunţat că au contabilizat 18.500 de persoane alungate din casele lor în cadul unei campanii de “deportare forţată” condusă de autorităţile din Osetia de Sud. Urmare a acestei campanii, populaţia de etnie georgiană din Osetia de Sud a fost diminuată cu 75%.

Curtea Internaţională de Justiţie a anunţat că Fatou Bensouda a cerut permisiunea curţii să demareze o investigaţie după ce autorităţile georgiene au trenat propria anchetă care viza posibile crime de război comise de propriile forţe armate, anchetă solicitată de comunitatea internaţională.

Judecătorii urmează să decidă dacă vor autoriza această anchetă, care ar inflama suplimentar relaţiile dintre Rusia şi Occident, relaţii deja tensionate din cauza conflictului din Siria.

Rusia nu este membră a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga.

Curtea Internaţională de Justiţie derulează o investigaţie separată care vizează crimele comise în confruntările armate dintre trupele ucrainene şi cele ale separatiştilor susţinuţi de Moscova.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: