vineri

3 mai, 2024

29 septembrie, 2023

Uniunea Europeană „nu are nicio viziune” pentru agricultură și trebuie să își reformeze urgent schema de subvenții masive – Politica Agricolă Comună (PAC) – pentru a se pregăti pentru aderarea unei mari puteri agricole- Ucraina.

Mesajul a fost transmis de fostul comisar pentru agricultură și parlamentar european, Dacian Cioloș, la Summit-ul Politico pentru viitorul alimentației și agriculturii de joi, care a avut loc pe fundalul unei lupte între Kiev și țările din estul Uniunii provocat de exportul de cereale ucrainene.

Dacian Cioloș: 2025 e prea târziu pentru reforma PAC

„Avem acum o provocare pe termen scurt de a gestiona tranziția exportului de cereale din Ucraina. În opinia mea, în Comisie nu există nicio viziune cu privire la modul de rezolvare a acestui lucru”, a declarat Cioloș la o discuție pe tema viitorului PAC. „Impresia mea este că așteptăm probleme și apoi încercăm să le rezolvăm.”


Având în vedere că mandatul Comisiei se va încheia anul viitor, următoarea propunere de revizuire a PAC – care reprezintă o treime din bugetul UE – nu va avea loc până în a doua jumătate a anului 2025. E prea târziu, a spus Cioloș.

Având un sfert din terenurile agricole ale Europei – și unele dintre cele mai fertile soluri din lume – Ucraina are potențialul de a distruge PAC, în baza căreia subvențiile sunt legate de dimensiunea fermei.

Mecanism de tranziție către ”practici durabile” pentru fermieri

Agricultura este cu siguranță cel mai greu capitol al negocierilor de aderare a Ucrainei, a declarat ministrul lituanian al Agriculturii, Kęstutis Navickas, într-un interviu la summitul alimentației și agriculturii. „Chiar și acum, astăzi, mâine, trebuie să vorbim despre ce înseamnă să ai agricultura ucraineană ca membru al familiei”, a spus Navickas.

Faustine Bas-Defossez, de la Biroul European de Mediu, a declarat că răspunsul UE la criză – prin suspendarea regulilor de salvgardare a biodiversităţii pentru a încuraja creşterea producţiei agricole – a dus la cultivarea mai multor culturi în Europa pentru hrana animalelor şi nu pentru consumul uman.


Revenind la următorul ciclu de aplicare a PAC, care va începe în 2027, ea a spus că plățile pe suprafață vor trebui să dispară.

„Pentru următoarea revizuire a PAC, după 2027, ar trebui să existe o eliminare treptată a plăților pe suprafață”, a spus Bas-Defossez. „Acest lucru îi va afecta pe unii fermieri, așa că ar trebui să ne gândim la un mecanism de tranziție care să-i ajute pe fermieri să treacă către practici mai durabile.”

Director DG Agri: Încă încercăm să înțelegem Ucraina

Mihail Dumitru, director general adjunct al Direcției Generale Agricultură a Comisiei, a spus: „Acest război a accelerat atât de mult lucrurile. Nu ne-am gândit niciodată că ne vom confrunta cu o problemă de securitate alimentară de acest fel.” UE încă încearcă să cunoască Ucraina, a adăugat el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: