vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 octombrie, 2019

Guvernul portughez va revizui programul Golden Visa, care permite acordarea unor permise de rezidenţă persoanelor din afara UE care investesc 250.000-500.000 de euro.

Din 2012, când a fost lansat, programul a atras investiţii în valoare de 4,8 miliarde euro, dar numai în marile orașe și predominant în imobiliare.


Ceea ce a pus presiune pe piața de real estate și a crescut prețurile și chiriile în principalele două oraşe: Lisabona şi Porto.

Autoritățile portugheze doresc să redirecționeze investițiile, prin modificările elaborate, dinspre piaţa imobiliară a marilor oraşe, spre zonele depopulate, unde să creeze noi locuri de muncă.

Aproximativ 90% din aceste investiţii au mers spre piaţa imobiliară.

Datele oficiale arată că doar 17 investitori din cei aproape 8.000 de beneficiari ai programului “Golden Visa” au ales să investească în companii portugheze.


Portugalia și Grecia sunt statele UE în care se pot obține cel mai ușor rezidență permanentă în Europa.

Obiectivul modificărilor – direcționarea către activități ce generează locuri de muncă 

Banii din acest program, consideră autoritățile, trebuie îndreptați spre „regiunile cu o densitate redusă a populaţiei precum şi spre activităţile care conduc la crearea de locuri de muncă şi revigorarea zonelor urbane şi a moştenirii culturale”, a anunțat Guvernul portughez.

În prezent, cei care doresc să participe la program au la dispoziţie diverse opţiuni de investiţii, inclusiv investiţii de 250.000 de euro în artă şi cultură, 350.000 de euro în proiecte de cercetare ştiinţifică sau pur şi simplu înfiinţarea a 10 noi locuri de muncă în Portugalia prin investiţii într-o companie locală.

Cu toate acestea, cea mai populară opţiune este achiziţionarea unei proprietăţi imobiliare în valoare de cel puţin 500.000 de euro sau, dacă este vorba de o proprietate mai veche de 30 de ani, cu o valoare de 350.000 de euro pentru a încuraja fenomenul de regenerare urbană.

Principalii beneficiari ai programului sunt cetățeni chinezi

Majoritatea celor 7.960 de investitori care participă la programul “Golden Visa” sunt din China, scrie Agerpres.

Portugalia nu figurează în Top 10 pentru investitorii chinezi, dar în cazul grupul celor care doresc să cumpere rezidență permanentă este pe locul 3.

Un număr de aproximativ 20.000 de persoane au obţinut permisul de rezidenţă în Portugalia graţie programului “Golden Visa”, dintre care peste 15.000 sunt persoane dependente de investitori.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În primele nouă luni ale acestui an investiţiile chineze în cadrul programului “Golden Visa” au scăzut cu 11% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în linie cu încetinirea investiţiilor străine directe chineze în întreaga Europă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: