vineri

29 martie, 2024

1 aprilie, 2014

Ministerul Finanţelor Publice a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, prin care se creează cadrul legal pentru ca Radio Chişinău să poată fi finanţat în avans, cu tot bugetul aferent anului 2014, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Radio Chişinău este un proiect al Societăţii Române de Radiodifuziune, în colaborare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, din cadrul Guvernului României. Postul de radio a fost lansat în 1 decembrie 2013.

Bugetul pentru 2014 este de 1,2 milioane de lei (RON) şi va fi folosit pentru finanţarea activităţii postului de radio, dar şi pentru amenajarea spaţiilor spaţiilor de producţie şi emisie ale acestui post de radio.


În absenţa acestei modificãri legislative, fondurile nu ar fi putut fi plãtite în avans în proporţie de 100%, ci doar în proporţie de 30%.

Categoriile de cheltuieli pentru care se vor efectua plãţi în avans, procedurile, precum şi alte detalii, vor fi stabilite ulterior, printr-o Hotãrâre de Guvern.

România îşi propune „păstrarea şi promovarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a comunitãţilor de români din afara graniţelor”.

Decizia vine în contextul presiunilor asupra Republicii Moldova din partea Rusiei, care invocă drepturile rusonofilor din Transnistria şi Găgăuzia. România susţine apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, o apropiere văzută ca benefică atât pentru românii de peste Prut, dar şi de populaţia rusofonă şi rusofilă.


Totuşi, tensiunile din Ucraina şi anexarea Crimeei, în urma unui referendum prin care populaţia s-a pronunţat pentru independenţă şi pentru alipire la Rusia, a sporit tensiunile şi în cele două regiuni ale Republicii Moldova. Cu atât mai mult cu cât, pe lângă independenţa autodeclarată a Transnistriei, în acest an a avut loc un referendum în care şi găgăuzii s-au pronunţat pentru independenţa regiunii. Conducătorul administrativ al acesteia, başcanul Găgăuziei, a ameninţat că, dacă Republica Moldova semnează Acordul de Asociere cu UE, regiunea va cere alipirea la Rusia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: